Karemans svedočio o Srebrenici

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.06.2004.

12:19

Default images

Srebrenicu nije bilo moguće potpuno demilitarizovati, iako je to bila jedna od najvažnijih odredbi sporazuma o primirju.

Ovo je izjavio pred Haškim tribunalom Ton Karemans, komandant holandskog bataljona Unprofora u vreme napada srpskih snaga na enklavu u leto 1995. Na zahtev odbrane, pukovnik Karemans iskaz daje na suđenju tadašnjem oficiru Vojske Republike Srpske Vidoju Blagojeviću, optuženom za saučesništvo u genocidu u Srebrenici.

Karemans je kazao da je u vreme kada je stigao u grad, početkom 1995, razoružanje muslimanskih snaga bilo delimično sprovedeno, iako je to bila jedna od odredbi sporazuma o primirju postignutog dve godine ranije kada je Srebrenica proglašena i za zaštićenu enklavu UN. Svedok je potvrdio da je vatra otvarana i na Srebrenicu sa okolnih srpskih položaja, ali i iz samog grada.

"Ljudi se nisu pridržavali sporazuma o demilitarizaciji. Zbog geografskog položaja nije bilo moguće potpuno razoružati stanovništvo, jer se oružje moglo sakrivati na mnogo načina", rekao je Karemans. Vojnici Unprofora mogli su da razoružavaju samo osobe koje nose oružje na ulici, a nisu imali dozvolu da pretresaju kuće. Karemans je, međutim, predočio da su se za vreme njegovog boravka u Srebrenici po gradu kretale "dve velike naoružane grupe" Muslimana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: