"Pomirujuća" tužba BiH protiv SCG

Sarajevo --

Izvor: Beta Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora, ex YU
Podeli

Tužba BiH protiv SCG za genocid doprineće uspostavljanju poverenja među dva naroda i dve države, kaže Tihić.

Predsedavajući Predsedništva BiH Sulejman Tihić izjavio je da će tužba BiH protiv SCG za agresiju i genocid od 1993. godine, doprineti uspostavljanju poverenja među narodima i dvema državama.

"Istina o karakteru protekloga rata i ulozi SRJ, odnosno njene pravne naslednice SCG, može samo pomoći, a nikako odmoći uspostavljanju poverenja i dobrosusedskih odnosa". Tihić je to kazao komentarišući za "Dnevni avaz"  pismo predstavnika vlasti u Republici Srpskoj upućenom visokom međunarodnom predstavniku Pediju Ešdaunu u kojem traže da on reši pitanje te tužbe. "Zašto baš sada dolazi ovakva reakcija, kada u Beogradu tokom sednice Međudržavnog veća nije bilo takvih zahteva od ovlašćenih predstavnika SCG?", zapitao je Tihić.

Najviši predstavnici vlasti u RS uputili su Ešdaunu pismo u kojem izražavaju protivljenje tužbi koju je BiH podigla vodi protiv SCG pred Međunarodim sudom pravde u Hagu i nazivaju je antidejtonskom "jer se u njoj najčešće koriste reči agresija i agresor iako su tvorci Dejtonskog sporazuma protekli rat definisali kao tragičan sukob u regionu". Srpski zvaničnici smatraju da bi procesuiranje tužbe, protiv koje su se nekoliko puta već izjasnile sve institucije u RS i pipadnici srpskog naroda u institucijama vlasti BiH, drastično pogoršalo odnose dve susedne zemlje i da bi došlo do kočenja u integracionim pocesima.

Tihić je rekao da je tužba legalna i legitimna što je potvrđeno odlukom Predsjedništva BiH nakon Dejtona, koju je Međunarodni sud pravde prihvatio kao verodostojnu i nastavljeno je vođenje postupka. "Napokon, i Savet bezbednosti UN je javno opominjalo tadašnju SRJ da prekine s agresijom i napadima na BiH", rekao je Tihić i dodao da "od Dejtona do danas, svi argumenti govore da su baš političari iz RS kočnica i da usporavaju sprovođenje reformi u BiH". "Umesto da polože račun i odgovaraju zbog kršenja međunarodnih obaveza, nesaradnje sa Hagom, oni sada pokušavju da povedu priču o tužbi koja funkcioniše 11 godina. To je pokušaj da glavnu temu, a to je odgovornost RS, i moguće sankcije prebace u drugi plan", smatra Tihić.

Poziv srpskih političara Ešdaunu da presudi u ovom slučaju, kratko je prokomentarisao i portparol OHR-a Džulijan Brajtvajt koji je kazao da je "to stvar za relevantne institucije u BiH i pitanje odnosa između BiH i SCG".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.