Svedoči pukovnik Karemans

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 21.06.2004.

08:17

Default images
Holandski pukovnik Tom Karemans svedočiće ove nedelje pred Haškim tribunalom na suđenju Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću.

Blagojević i Jokić optuženi su za ubistvo muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice jula 1995. godine. Karemans je bio komandant holandskog bataljona UNPROFOR u Srebrenici kada je Vojska Republike Srpske 11. jula zauzela tu muslimansku enklavu pod zaštitom UN.

Karemans je o sudbini srebreničkih muslimana dva puta razgovarao sa komandantom vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem, a na jednom od snimaka sa sastanka u Bratuncu, vidi se kako njih dvojica jedan drugom nazdravljaju čašicama rakije.

Svedočenje pukovnika Karemansa zakazano je za 24. i 25. jun. On do sada nije svedočio na suđenjima pred Haškim tribunalom, a iskaz o Srebrenici Karemans je dao samo tokom prikupljanja dokaza protiv generala Mladića i bivšeg lidera Republike Srpske Radovana Karadžića. Kasnije je ta izjava iskorišćena u procesu protiv generala Radislava Krstića, koga je Haški tribunal osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja genocida u Srebrenici.

Svedočenje pukovnika Karemansa na suđenju Blagojeviću i Jokiću zatražila je Blagojevićeva odbrana. Budući da se Karemans posle događaja u Srebrenici penzionisao i preselio u Španiju, zato što se u Holandiji osećao ugroženim, njegovo pojavljivanje pred Haškim tribunalom omogućila je vlada u Hagu.

U Haškom tribunalu u ponedeljak se nastavlja suđenje bivšem predsedniku Skupštine Republike Srpske Momčilu Krajišniku optuženom za genocid u Bosni i Hercegovini, kao i oficirima Armije bosanskih muslimana Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi, koje optužnica tereti za zločine nad Hrvatima i Srbima u srednjoj Bosni, javlja za B92 dopisnik Bete Radoša Milutinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: