SASTANAK PETRIC-KOSTUNICA

Izvor: B92

Petak, 20.10.2000.

16:53

Default images
Predsednik SR Jugoslavije Vojislav Kostunica razgovarao je u petak u Beogradu sa Visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Volfgangom Petricem. Kako je Petric potom preneo novinarima u austrijskoj ambasadi glavne teme razgovora bile su uspostavljanje ekonomskih odnosa izmedju Jugoslavije i BiH, uspostavljanje zajednickih institucija u toj bivsoj jugoslovenskoj republici, povratak izbeglica i primena Dejtonskog sporazuma. “Sve su to pitanja koja su od velikog interesa i za Jugoslaviju, jer ona u tom procesu moze da igra veoma vaznu ulogu i da od svega toga ima koristi”, rekao je Petric i nastavio: “Predsedniku Kostunici sam preneo da Dejtonski sporazum i primena mira u Bosni pruzaju priliku SR Jugoslaviji da se vrati u svetsku porodicu i ponovo bude primljena u medjunarodne institucije. Ali, kako sam naglasio, za sve to je preduslov da nova demokratska vlada, a pre svega on kao predsednik, postuju i prihvate Dejtonski sporazum u celini, sto podrazumeva i postovanje suvereniteta Bosne i Hercegovine. Istakao sam da je potrebno da se sto pre krene sa uspostavljanjem medjudrzavnih odnosa izmedju Beograda i Sarajeva, sto bi doprinelo stabilizaciji prilika u regionu i resavanju drugih pitanja, a pre svega problema sukcesije. Brzo resavanje tog pitanja bi Jugoslaviji moglo da donese sumu od 180 miliona dolara, na osnovu zaliha zlata bivse SFRJ koje je blokirano u Bazelu", rekao je Volfgang Petric, prenosi B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: