Pred finiš kampanje: Svi "pobeđuju"

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.06.2004.

16:10

Default images

Šest dana pred izbore, favoriti u trci za predsednika Srbije ne ostavljaju prostor ni za šta drugom, osim da baš oni pobede.

Pored kandidata radikala Tomislava Nikolića - koji očekuje pobedu već u nedelju 13. juna - dvojica njegovih najjačih konkurenata iz redova demokratski orjentisanih partija, Boris Tadić i Dragan Maršićanin, usredsredili su se na svoj,  kako prognoziraju, siguran plasman u drugi krug.

Međutim, osim priče o tome ko će kako na izborima da prođe, aktuelne su i kalkulacije oko toga kako će Vlada Vojislava Koštunice izgledati posle juna meseca i hoće li u njoj biti mesta za Demokratsku stranku ili radikale. Na konferenciji za novinare kandidat Demokratske stranke Boris Tadić odbacio je mogućnost da iz opozicionih, njegova partija pređe u vladajuće redove. On je izrazio očekivanje da će – u drugom izbornom krugu - dobiti podršku svih demokratskih snaga u Srbiji i dodao da će njegova pobeda "sprečiti izolaciju Srbije". "Smatram da su ovi izbori na neki način već odlučeni, makar njihov prvi krug. Ne ‘na neki način’, nego smatram da su odlučeni: U drugom krugu naćiće se Boris Tadić, kandidat Demokratske stranke i Tomislav Nikolić, kandidat Srpske radikalne stranke. To je apsolutno tako. Evo, dajem svoju reč i stojim iza svoje reči", rekao je Tadić. "Ovog trenutka uopšte ne vidim razlog da Demokratska stranka uđe u vladu. Prvo, niko DS ni ne zove u vladu, bar je ne zovu sve stranke koje su sada u vladi. Drugo, vlada ne radi dobro svoj posao", rekao je Tadić.

S druge strane, i iz Izbornog štaba kandidata vladajuće koalicije Dragana Maršićanina stižu čvrsta uverenja o pobedi u drugom izbornom krugu. Međutim, osim toga, Dušan Proroković iz DSS-a nije mogao da kaže kako će da izgleda Vlada Srbije posle izbora koji nas očekuju.

"Radikali da uđu u vladu? Pa, mislim da je to teško očekivati. O svim mogućim varijantama i o tome ‘šta će se desiti ako se nešto desi’ na ovim predsedničkim izborima, govorićemo posle održavanja izbora. Međutim, celokupan tok kampanje i procene koje vršimo govore nam da Dragan Maršićanin pobeđuje na ovim izborima", rekao je Proroković.

Na dan pred izbornu tišinu, u četvrtak 10. juna, u Beogradu će biti velika "gužva" jer će gotovo svi kandidati, kojima se daje najviše šansi za pobedu na predsedničkim izborima, održati završne predizborne skupove. Izuzetak je predsednički kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić koji će završni skup održati u prestonici dan ranije, u sredu 9. juna. Kandidat vladajuće koalicije Dragan Maršićanin održaće završni skup u četvrtak na stadionu Tašmajdan, sa početkom u 20 sati. Predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić poslednji put pred izbornu tišinu glasačima će se obratiti u Beogradu, na Trgu Republike 10. juna u 18 sati. Bogoljub Karić najavio je poslednji predizborni miting istog dana na platou ispred Savezne skupštine, sa početkom u 20 sati. U Beogradu će, u četvrtak, završni skup imati i kandidat Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: