DJINDJIC: MINISTRI CE BITI MENADZERI

Izvor: B92

Četvrtak, 19.10.2000.

23:24

Default images
Lideri Demokratske opozicije Srbije u cetvrtak su odrzali sastanak na kome su odredjeni kandidati za predstavnike DOS u prelaznoj vladi Republike Srbije, javlja Fonet. Predsednik Demokratske stranke Zoran DJindjic izjavio je novinarima da ce lider Demokratske alternative Nebojsa Covic biti potpredsednik prelazne vlade, a ne koordinator predstavnika DOS u toj vladi.

Predsednik Socijaldemokratije Vuk Obradovic izjavio je da su "imena svih kandidata evidentirana", a na pitanje koja su to imena, novinare je uputio na Nebojsu Covica koji je, kako je rekao "zaduzen da razgovara s nekim ljudima".

Predsednik Izvrsnog odbora Nove demokratije Vojislav Andric rekao da je su dogovorene "projekcije deset kljucnih mesta koja pripadaju DOS - mesto potpredsednika vlade, cetiri 'kolektivna ministra' - za informisanje, pravosudje, finansije i unutrasnje poslove, kao i pet ministarstava koja su pripala DOS, za rudarstvo i energetiku, vise i visoko obrazovanje, zdravlje, boracka i socijalna pitanja i ekonomske odnose sa inostranstvom". Prema njegovim recima, razgovaralo se i o predstavnicima DOS u Republickoj izbornoj komisiji i Nadzornom odboru. Andric je istakao da u ovim razgovorima "nije bilo nikakvih stranackih prepucavanja, ni isticanja stranackih vrednosti". On je dodao da razgovor o zamenicima i drugim funkcionerima u ministarstvima "nije hitan posao i moze da saceka pocetak sledece nedelje", kao i da ce u tome "verovatno malo vise doci do izrazaja stranacki interesi".

Predsednik Demokratskog centra Dragoljub Micunovic izjavio je da tokom popodneva jos treba da se razgovara sa kandidatima koji bi predstavljali DOS u prelaznoj vladi, jer, kako je rekao, pominjana su imena ljudi koji jos nisu pitani da li bi na to pristali.

Prema recima Zorana Djindjica, za DOS "ne dolazi u obzir" da premijer prelazne vlade bude Mirko Marjanovic, Nikola Sainovic, Branislav Ivkovic i Gorica Gajevic, jer su oni "bili eksponirani u kampanji SPS, koja je bila kampanja ratnog huskanja i izazivanja agresije prema opoziciji". On je dodao da, posto prelazna vlada nije koaliciona, nego tehnicka i da DOS "ne zeli da sa SPS utvrdjuje ime mandatara, jer to nije mandatar i on nece imati uticaj na ministre iz resora DOS". Djindjic je precizirao da clanovi prelazne vlade "nece biti ministri u klasicnom smislu, vec menadzeri, jer se nece baviti politikom i zakonima, vec pokusati da uvedu u red doticnu oblast". "Moramo ljudima koje predlazemo da objasnimo sta se od njih zahteva, jer to nisu ministarska mesta, kako su inace definisana, da se neko ne razocara, da misli da je izabran za miniistra, a posle ispadne da je izabran za fizickog radnika, koji ce ceo dan da provodi u kolima, po rudnicima, skolama, fakultetima, da umiruje strajkove i objasnjava narodu zasto je situacija takva kakva je", rekao je Djindjic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: