Završena vojna vežba SCG i Rumunije

Izvor: B92

Subota, 29.05.2004.

10:51

Default images

Prva zajednička vojna vežba SCG i Rumunije održana je u subotu u širem području Đerdapske klisure.

Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić rekao je da je zajednička vojna vežba sa Rumunijom, članicom NATO, izraz opredeljenja državne zajednice za priključenje Partnerstvu za mir i, u krajnjoj instanci, NATO-u. On je, nakon završetka vežbe "Plavi put 2004", rekao da je nova Strategija odbrane SCG koncipirana na borbi protiv terorizma. Ministar je kazao i da, pošto je Rumunija skoro primljena u NATO, može da pomogne SCG u pridruživanju Partnerstvu za mir i NATO-u.

Ministar odbrane Rumunije Jon Mirčea Pašku izrazio je veliko zadovoljstvo rezultatima vežbe i izrazio očekivanje da vojna saradnja dve zemlje neće biti samo nastavljena, već i unapređena.

Tema vežbe, organizovane po standardima NATO,  bila je borba protiv terorizma i osposobljavanje sistema odbrane dve zemlje za odbranu objekata od strateškog značaja, među kojima je i hidroelektrana "Đerdap", a finalni deo izveden je na HE Đerdap gde je u nekoliko zajedničkih i pojedinačnih akcija sprovedeno oslobađanje talaca turista, radnika HE, i uništavanje terorističke grupe u mašinskoj sali i transformatorskom odeljenju hidroelektrane Đerdap.

Na vežbi je učestvovalo oko 1.350 vojnika i policajaca SCG, oko 300 neborbenih i tridesetak borbenih vozila, dva aviona, sedam helikoptera i pet plovnih sredstava vojske i MUP. Snagama SCG komandovao je zastupnik načelnika Operativne uprave Generalštaba Vojske SCG general-major Božidar Delić, dok je snagama Rumunije rukovodio divizijski general Joan Sorin.

Prisustvovali su ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić, predsednik Skupštine SCG Zoran Šami, predsednik parlamenta i vršilac dužnosti predsednika Srbije Predrag Marković, ministar policije Srbije Dragan Jočić, komandant Žandarmerije MUP Srbije Goran Radosavljević, kao i veliki broj diplomatskih predstavnika i predstavnika vojski SCG i Rumunije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: