Sa sankcijama - zatvaranje 4 šećerane

Izvor: B92

Petak, 28.05.2004.

15:18

Default images

Predstavnici vlasti su nedavno izjavili da očekuju brzo ukidanje sankcija Srbiji na privilegovani izvoz šećera.

Stručnjaci za šećernu industriju kažu da je reč o nerealnim očekivanjima i upozoravaju da su nove članice Evropske unije zauzele naše mesto na tom tržištu. Iz fabrika šećera poručuju da ne mogu bez tržišta Evropske unije i da pola šećerana neće dočekati kraj godine.

Ministri finansija i trgovine Mlađan Dinkić i Bojan Dimitrijević su najavili mogućnost  da se od jeseni ponovo izvozi šećer na evropsko tržište i to uz izvozne privilegije, koje su ukinute pre godinu dana zbog šećerne afere: “Računam da će EU možda razmišljati više od dve godine da nam ih vrati, iz ovoga što govorim proizlazi da nisam uopšte veliki optimista, da će EU brzo doneti odluku da nam se vrati preferencijalni izvoz, ako je i donese ona će verovatno ići pre svega na kvotiranje, kao što je to uradila za izvoz mesa, za izvoz vina”, kaže  Milan Prostra, sekretar Udruženja za poljoprivreu u Privrednoj komori Srbije.

Ministar Dinkić je nagovestio i opasnost da država morati da obešteti neke od zemalja velikih proizvođača šećera u Evropskoj uniji, jer je na tržište zajednice, umesto viškova, bila izvezena celokupna domaću proizvodnju i na taj način ugrozili njihovu produkciju. U te zemlje spadaju Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i Španija. Stručnjaci upozoravaju da su naše mesto na tržište zajednice zauzele nove članice unije Mađarska, Poljska: “One mogu da neku našu poziciju u svakom slučaju da ugroze, jer su u prioritetu, jer su deo EU, imaju apsolutnu prednost sa jedne strane, sa druge strane znamo da su njihove industrije šećera pretrpele jedno veliko ruiniranje da je nestalo veći broj tih fabrika, na žalost mi nismo iskoristili tu šansu”, objašnjava Prostran.

Prema poslednjim procenama šećerana, ukoliko ne budu ukinute sankcije, dve trećine ovogodišnje proizvodnje ostaće u skladištima, što će izazvati zatvaranje četiri od postojećih osam fabrika šećera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: