Samit lidera Centralne Evrope

Izvor: B92

Četvrtak, 27.05.2004.

09:21

Default images

"Poruka je - kada ćemo ispuniti standarde Evrope", kazao je Marović u rumunskom letovalištu Mamaja.

Predsednik SCG, Svetozar Marović, izjavio je posle samita zemalja centralne Evrope u Mamaji da će od uspeha izbora u Srbiji "i pobede politike koja ne želi da SCG samoizoluje" zavisiti i brzina evropskih procesa državne zajednice.

"Ovaj skup je važan i zbog toga što nam je poručeno da smo i mi deo Evrope, ali da smo istovremeno dužni da ispunimo svoje obaveza", dodao je Marović, uz ocenu da "na Samitu postoji dobra atmosfera prema SCG". Prema njegovom rečima, SCG je dobila mnogo pohvala za ono što je učinila, pre svega na regionalnoj stabilizaciji. "To je kapital koji bi trebalo da iskoristimo i kad je ekonomija u pitanju", kazao je Marović i dodao da Srbija i Crna Gora "zaslužuju da budu lider ovog regiona".

Na konferenciji u Mamaji razmatraju se efekti prijema prve grupe zemalja centralne Evrope u EU, kao i nastavak proširenja EU 2007. Jedna od tema samita posvećena je i jačanju stabilnosti zapadnog Balkana i uloge regionalne saradnje. Marović je rekao da će se predlogom Evropskog partnerstva preciznije definisati kratkoročni i dugoročni prioriteti Srbije i Crne Gore. Predsednik SCG je kazao da je u razgovorima sa partnerima iz Hrvatske, BiH, Makedonije, osetio kolektivnu snagu zajedništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: