Čemu služe duple fakture

Izvor: B92

Četvrtak, 27.05.2004.

08:29

Default images

Novosadska firma "MK komerc" negira da je prilikom uvoza opreme za šećerane vodila duple fakture.

"Ne postoje duple fakture, već dva ugovorna odnosa. Prvi se odnosi na spoljnotrgovinski posao hrvatske šećerane iz Belja i 'Maksel Atlantika', a drugi te američke firme i 'MK komerca'", navodi se u saopštenju.

"MK komerc" navodi da su ti poslovi apsolutno zakoniti, da su prethodno prijavljeni carinskim organima i da su realizovani preko poslovnih banaka.
Vođenje duplih faktura je jedan od najčešćih načina za izbegavanje poreza i carina. Sekretar Udruženja za trgovinu u Privrednoj komori Srbije Vekoslav Šošević za B92 navodi da lažne fakture veoma često služe i za nelegalno iznošenje novca iz zemlje, uz obrazloženje da treba platiti robu kupljenu u inostranstvu, koja obično košta mnogo manje od sume na duploj fakturi. "Pri uvozu se smanjuju vrednosti fakture, koje mogu biti prepolovljene, pa čak i više od toga", kaže on.

Šošević objašnjava da fiktivne fakture mogu biti proterane iz privrednog života samo uvođenjem poreza na dodatu vrednost, koji prati robu od proizvodnje do prodaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: