BEOGRAD MOZE DA SUDI MILOSEVICU, ALI HAG IMA PREDNOST

Izvor: B92

Sreda, 18.10.2000.

17:11

Default images
"Nista ne moze spreciti pravosudne organe Srbije da protiv Milosevica podignu optuznicu za izbornu prevaru ili bilo koje drugo krivicno delo", rekao je portparol Tribunala, Dzim Lendejl, odgovarajuci na pitanje o sve ucestalijim zahtevima da se bivsem jugoslovenskom predsedniku sudi u Beogradu, javlja Sense. Medjutim, precizirao je Lendejl, "takva optuznica ne bi imala nikakvog pravnog efekta na optuznicu koju je protiv Milosevica i cetvorice njegovih saradnika u maju prosle godine podigao Medjunarodni krivicni sud za bivsu Jugoslaviju." Ta optuznica ostaje i u Tribunalu su, kaze Lendejl, "sigurni da ce Milosevic i ostali optuzeni doci u Hag i odgovoriti na te optuzbe."

Nista se u tom pogledu ne bi promenilo ni kada bi Milosevic - umesto za "obicne" - bio u Srbiji optuzen za ratne zlocine. U tom bi se slucaju Medjunarodni sud mogao pozvati na primat koji mu je - u odnosu na nacionalne sudove - podario Savet bezbednosti. Naime, prema Statutu Tribunala, Medjunarodni sud moze u svakoj fazi postupka da zahteva preuzimanje slucaja iz nadleznosti nacionalnih sudova.

Tribunal se prvi put pozvao na svoj primat kada je 1994. od nemackog pravosudja trazio preuzimanje slucaja Duska Tadica. Da bi tom zahtevu udovoljila, Nemacka je morala da promeni svoje unutrasnje zakonodavstvo. U Tribunalu je upravo danas saopsteno da ce se Dusko Tadic uskoro "vratiti" u Nemacku - na izdrzavanje kazne od 20 godina zatvora, na koju ga je osudio Tribunal.

Da bi ga prihvatila u svom zatvoru, Nemacka je morala da presudu Zalbenog veca u slucaju Tadic ukljuci u svoje unutrasnje zakonodavstvo. Kako Nemacka nije medju zemljama koje su Tribunalu stavile na raspolaganje svoje zatvorske kapacitete, Tadicev transfer u nemacki zatvor regulisan je posebnim ad-hok sporazumom. Datum transfera i mesto izdrzavanja kazne nisu jos saopsteni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: