Kostić vs MUP

Izvor: B92

Utorak, 25.05.2004.

08:36

Default images

Advokat vlasnika “MK komerca” podneo je krivičnu prijavu zbog nezakonitog uručenja poziva za informativan razgovor.

Miodrag Kostić, vlasnik “MK komerca”, prema mišljenju advokata, nije na zakonit način dobio poziv za razgovor, pa su tuženi ovlašćeno službeno lice i NN naredbodavac.

U saopštenju MUP stoji da je uručivanje poziva izvedeno u skladu sa zakonom. U istom saopštenju navodi se i da je Kostić pozvan na razgovor na kojem je trebalo da razjasni poslovni odnos “MK komerca” i “Naftne industrije Srbije”. Neki mediji su tvrdili da Kostić u stvari nije poštovao dinamiku vraćanja duga NIS za isporučen mazut. “MK komerc” je NIS dugovao oko 10 miliona dolara za mazut isporučen šećeranama koje je kupio Kostić.

V.d. generalnog direktora NIS Željko Popović objašnjava za B92 da je Nadzorni odbor NIS postigao dogovor s “MK komercom” da dug za mazut ta kompanija izmiri do 31. januara 2005, u četiri rate. Prema njegovim rečima, Kostić je prvu ratu platio početkom maja. "Mislim da poternica nema direktne veze sa ispunjenjem ugovora jer se on ispunjava prema programu. Mislim da ima veze sa uvozno-izvoznim poslovima šećera", kaže on.

Tokom obnavljanja “šećerne afere”, ministar za trgovinu u Vladi Srbije Bojan Dimitrijević izjavio je da je Srbija na dobrom putu da je razreši i vrati poverenje Evropske unije. Dimitrijević je tada dodao da očekuje da od jeseni Srbija ponovo dobije privilegovan izvoz.

Milan Prostran iz Privredne komore Srbije, međutim, tvrdi da još najmanje dve godine Srbija neće imati privilegovan pristup na tržište članica EU. Prostran navodi i da će, kada budu ukinute sankcije, Srbija moći da izvozi samo svoje viškove, a ne celu proizvodnju, što donosi manju deviznu dobit. "Mi, očigledno, imamo višak od 50.000 hektara. Ako bismo povećali ukupnu proizvodnju onda bi to bilo oko 100.000 tona više, pod uslovom da to bude naš šećer u izvozu, pod uslovom da za njega garantujemo i budemo dobri partneri i da se ne bavimo marifetlucima", kaže on.

Radnici Fabrike šećera "Bačka" iz Vrbasa, koja posluje u okviru “MK komerca”, za utorak su zakazali generalni štrajk zbog neisplaćenih plata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: