Medijski savet: novinari u defanzivi

Izvor: Beta

Ponedeljak, 24.05.2004.

18:44

Default images

Televizijske kuće više mehanički nego informativno prate predsedničku kampanju, ocenili su u ponedeljak članovi Medijskog saveta.

Svetlana Lukić ocenila je da su novinari u defanzivi i da više vode računa o tome da ne naljute predsedničke kandidate, koji će, prema njenoj proceni, biti sve agresivniji u svojim nastupima kako se kampanja bude zahuktavala. U udarnim informativnim emisijama, po njenim rečima, predizborni blokovi se svode na besplatnu reklamu predsedničkih kandidata, a nema obrađivanja onih tema koje su u indirektnoj ili direktnoj vezi sa predsedničkim izborima.

Lila Radonjić je ukazala na to da mediji prerano proglašavaju kandidata SRS Tomislava Nikolića sigurnim učesnikom drugog kruga predsedničkih izbora i istakla da to nije dobro, jer svi kandidati treba da imaju iste šanse. Govoreći o saopštenju izbornog štaba predsedničkog kandidata vladajuće koalicije u kojem se funkcioneri DS pozivaju da kažu ko su ubice premijera Zorana Đinđića, Lila Radonjić je rekla da je taj izborni štab novinarima uskratio pravo da pitaju i dodala da do danas nije poznat odgovor na pitanje "da li je (predsednik DSS Vojislav) Koštunica znao za saopštenje".

Dragoljub Žarković smatra da su mediji uvučeni u kampanju i da predsednički kandidat Dragan Maršićasnin "uvodi podelu medija na prijateljske i neprijateljske", zbog zamerki koje je Maršićanin izneo na račun izveštavanja televizije B92. Stevan Nikšić je ocenio da predsednički kandidat Bogoljub Karić koristi BK televiziju za svoju kampanju, kojoj ta televizija posvećuje dvostruko više prostora nego kampanjama ostalih predsedničkih kandidata.

Dragan Janjić je ocenio da su mediji "i dalje fascinirani slučajem Legija", pominjući tekst objavljen u listu "Nacional" - "Cepter Legiju šerpom po glavi", u kojem se sugeriše da je navodna kandidatura Filipa Ceptera usmerena protiv Milorada Ulemeka Legije prvooptuženog za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Medijski savet Medija centra formiran je radi praćenja izveštavanja medija o predsedničkim izborima, a čine ga urednici nedeljnika "Vreme" i "NIN", Radio-televizije B92, TV produkcije "Mreža" i Novinske agencije Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: