Marović u Zagrebu

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.05.2004.

09:02

Default images

Predsednik SCG Svetozar Marović u ponedeljak boravi u zvaničnoj poseti Hrvatskoj.

Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović i hrvatski predsednik Stjepan Mesić zaključili su u ponedeljak u Zagrebu da, uprkos promenama vlasti u obe zemlje, odnosi dve zemlje napreduju. Mesić je rekao da je sa Marovićem razgovarao o preostalim otvorenim pitanjima, pre svega o problemu nestalih osoba, liberalnijem pograničnom režimu i rešavanjima pitanja granica, politici prema manjinama, kao i o problemu bržeg povratka izbeglih: “Zato Hrvatska obnavlja svima domove, bez obzira ko je srušio i u kojoj prilici, ali moramo da ljudima omogućimo da i rade. Imamo i interese za ulaganje u prostore gde se ljudi trebaju vratiti, jer ako se neko vrati, treba imati i šansu da radi”, kazao je Mesić.

Svetozar Marović je izjavio da su Hrvatska i SCG primer dobrosusedskih odnosa u regionu, kao i pune dinamike unapredjenja tih odnosa, što doprinosi stabilizaciji stanja u celoj jugoistočnoj Evropi. On je napomenuo da je saradnja na području evropskih integracija posebno važna, jer svi putevi za Brisel, kako je rekao, vode preko Zagreba, Beograda i Sarajeva, zbog čega je od presudne važnosti da se Evropa uveri kako je ovo područje politički stabilno: “Želim ponoviti da se veoma radujemo što je Hrvatska danas u situaciji da očekuje poziv za kandidaturu, što takođe treba nakon toga očekivati, vjerujemo, i određivanje datuma za otpočinjanje razgovora o članstu u EU i mi to zaista doživljavamo i kao naš uspjeh”, rekao je Marović.

Nakon susreta dva predsednika, hrvatska ministarka za evropske integracije Kolinda Grabar Kitarović i ministar za međunarodne ekonomske odnose SCG Predrag Ivanović potpisali su Protokol o saradnji na putu prema Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: