ZAVRSENI RAZGOVORI KOSTUNICE I DJUKANOVICA

Izvor: B92

Utorak, 17.10.2000.

17:31

Default images
Predsednik Savezne Republike Jugoslavije Vojislav Kostunica boravio je u utorak u prvoj zvanicnoj poseti Crnoj Gori otkako je izabran na funkciju sefa savezne drzave. Kostunica je u Podgorickoj vili "Gorica" razgovarao sa crnogorskim predsjednikom Milom Djukanovicem, a zatim i sa predsednikom crnogorskog parlamenta Svetozarom Marovicem i premijerom Filipom Vujanovicem. Radio B92 javlja da je Kostunica posetio i Cetinje gde je razgovorao sa Mitropolitom Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori Amfilohijem Radovicem

U sturom saopstenju za javnost iz kabineta predsednika republike Crne Gore navodi se da je centralna paznja u razgovoru Djukanovica i Kostunice bila posvecenja buducnosti odnosa Crne Gore i Srbije, te da je predsednik Djukanovic upoznao predsjednika Kostunicu sa razlozima zbog kojih Crna Gora ne moze ucestvovati u radu prelazne savezne Vlade, sto, kako se navodi, opredeljuje odnos Crne Gore prema toj Vladi.

Postignuta je saglasnost da se kroz dijalog zajednicki doprinese otklanjanju uzroka koji su do sada opterecivali odnose dve republike. U saopstenju se kaze da je u razgovoru istaknuto da bi bilo dobro da se veoma brzo nastavi politicki dijalog i organizuje rad ekspertskih timova u pravcu iznalazenja obostrano prihvatljivih rjesenja, koja bi bila finalizirana nakon vanrednih izbora u Srbiji. Tokom susreta otvorena su i pitanja vezana za dalji rad Vrhovnog savjeta odbrane. Izrazena je i spremnost za dalje susrete i nastavak dijaloga o svim otvorenim pitanjima.

Razgovori Kostunice sa crnogorskim drzavnim rukovodstvom odvijali su se iza zatvorenih vrata. Protokolom nijesu predvidjene izjave za javnost ili press-konferencija.

Jugoslovenski predsednik je najavio da ce se nakon razgovora sa Mitropolitom Amfilohijem oglasiti putem talasa cetinjskog radija Svetigora.

Inace, Kostunica je u Podgoricu stigao oko 11.30. Na podgorickom aerodromu docekao ga je samo potpredsjednik crnogorske Vlade i potpredsjednik Narodne stranke Savo Djurdjevac. Ovdasnji mediji prenose tumacenja diplomatskih krugova u Podgorici da je protokol doceka Kostunice na ovom nivou jasan znak lideru DOS-a da zvanicna Podgorica ne priznaje njegov legitimitet kao predsednika Savezne Republike Jugoslavije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: