DJINDJIC: POMOC ZA SRBIJU I BEZ SAVEZNE VLADE

Izvor: B92

Utorak, 17.10.2000.

13:02

Default images
Demokratska opozicija Srbije ima mehanizme da obezbedi ekonomsku pomoc Srbiji, cak i ako DOS ne postigne sporazum sa Socijalistickom narodnom partijom Crne Gore o formiranju jugoslovenske vlade, izjavio je lider Demokratske stranke i Demokratske opozicije Srbije Zoran Djindjic, prenosi Beta.

"Mi smo nasli mehanizme da, ako je neophodno, zaobidjemo Saveznu vladu i da preko gradova kojima upravlja DOS i preko ministarstava u Vladi Srbije koje kontrolisemo, obezbedimo neophodnu pomoc Srbiji", rekao je Djindjic. On je, medjutim, rekao da ce ta pomoc biti obezbedjena uz "vece teskoce i zastoje, ako SNP ne pristane na koalicionu jugoslovensku vladu sa DOS-om". "Nismo u situaciji da po svaku cenu pravimo Saveznu vladu i nema razloga da pristajemo na ucene", rekao je Djindjic povodom insistiranja SNP-a da u jugoslovensku vladu udje "makar simbolicno" i Socijalisticka partija Srbije.

Zoran Djindjic je izjavio da DOS ni u kom slucaju nece uci u Vladu u kojoj sede predstavnici SPS. Na pitanje sta ce se desiti ako po tom pitanju ne bude kompromisa sa SNP, Djinjdic je rekao da ce, ako SNP formira Vladu sa SPS, "to biti zavrsetak katastrofe koju je Milosevic, zajedno s mnogim politicarima u Crnoj Gori, zapoceo pre 10 godina". On je istakao da je "kompromis sa socijalistima bio neophodan na republickom nivou" ali da je "na saveznom nivou situacija cista, jer su rezultati izbora bili cisti". O mogucnosti da SNP i Socijalisticka partija Srbije formiraju vladu Djindjic je rekao da ce je DOS "smatrati nelegitimnom iako ce ona biti legalna". Na pitanje sta je DOS ponudio SNP-u u ponedeljak tokom razgovora o formiranju vlade SRJ, Djindjic je rekao da im je "ponudjeno vise ministarskih resora nego sto su imali u koaliciji sa socijalistima".

On je rekao da je u ponedeljak uvece "iscrpno razgovarao sa crnogorskim predsednikom Milom Djukanovicem" i istakao da vladajuca crnogorska Demokratska partija socijalista (DPS) nece uci u jugoslovensku vladu. "Dogovorili smo se, medjutim, da DPS zauzme umereniji stav prema jugoslovenskim institucijama ako u vladu udje DOS. Oni nisu odusevljeni nasom eventualnom koalicijom sa SNP-om, ali ce kontakti DPS-a i DOS-a biti nastavljeni. Potrebno je da se smire strasti", rekao je Djindjic.

Upitan o cemu ce Kostunica danas razgovarati sa crnogorskim vlastima, Djindjic je rekao da ce biti reci o odnosima u SRJ, ali ne i o obrazovanju federalne vlade. Djindjic je rekao da "nije realno ocekivati raspisivanje novih saveznih parlamentarnih izbora". "Mi imamo urgentne probleme da resavamo. Pitanje je da li bi DPS na novim izborima ucestvovao, a DOS ne moze da dobije svih 80 poslanika koliko je potrebno za formiranje nove vlade", rekao je Djindjic, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: