Samit Srbije i Crne Gore

Izvor: B92

Sreda, 19.05.2004.

09:59

Default images

U sredu počinje Samit Srbije i Crne Gore, uz učešće predstavnika SCG, država-članica, stranih političara, diplomata i privrednika.

Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović izjavio je da su Evropa i Evropska unija cilj SCG koji niko ne može osporiti. Marović je, obraćajući se učesnicima Samita SCG "Putokaz ka proširenoj Evropskoj uniji" rekao da postoje različite brzine integracionog procesa, ali da je najbrži put koji počiva na saradnji i partnerstvu sa Evropom.

Svetozar Marović izjavio je da od ispunjavanja obaveza prema Haškom tribunalu i usaglašavanju ekonomskih sistema republika članica državne zajednice zavisi njen ulazak Evropsku uniju. "Hag nije reč koju volimo, ali jeste reč koja obavezuje i ako ne budemo svesni svoje odgovornosti u vezi s tim, svi ćemo zajedno biti dalje i od Evrope i od Partnerstva za mir", rekao je Marović otvarajući Samit Srbija i Crna Gora u beogradskom hotelu "Hajat". "Mi moramo otvoriti oči i vidjeti našu realnost, vidjeti da ulazak u međunarodne institucije, evropske institucije nije moguć bez uvažavanja i poštovanja prije svega međunarodnih institucija čiji punopravni član želimo biti. Mi te obaveze moramo ispuniti. Kada to govorim, imam prije svega u vidu Hag. To nije riječ koju vole niti u Srbiji niti u Crnoj Gori, ali ukoliko svi tu riječ koju ne volimo ne shvatimo kao riječ koja obavezuje, bojim se da nećemo biti svjesni ni svojih odgovornosti u vezi sa tim i da ćemo svi zajedno biti dalje i od Evrope i od Partnerstva za mir i od zemalja u našem regionu koje će ići dalje, ostavljajući nas da u balkanskim nedoumicama trošimo svoje evropske ciljeve", rekao je Marović.

Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković ocenio je da državna zajednica kasni u ispunjavanju svojih međunarodnih i domaćih obaveza. Drašković je, međutim, naglasio da i međunarodna zajednica nedopustivo kasni u izvršenju obaveza iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Kao najvažniju međunarodnu obavezu Srbije i Crne Gora, Drašković je istakao saradnju sa Haškim tribunalom. To je, kako je rekao, i naša nacionalna obaveza: "Nema nijednog razloga da se ova međunarodna i domaća obaveza ne ispuni, nema nijednog razloga da iza onih, koji su nas doveli u ovako žalosno stanje, zaslužuju da ičim i ma kako ova nacija stane u odbranu onoga što se ne može braniti."

Drašković je novinarima rekao da očekuje da će Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom biti formiran na narednoj sednici Saveta ministara, dodajući da on neće biti predsednik tog tela. "Predsednik sigurno neću biti, a da li ću biti član, videćemo", rekao je Drašković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: