Ministri EU o Kosovu i SCG

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.05.2004.

18:31

Default images

Šefovi diplomatija EU su od kosovskih privremenih vlasti zatražili da "nedvosmisleno" dokažu da su privržene "multietničkom Kosovu" i osiguranju bezbednosti i prava Srba.

 Kako su agenciji Beta rekli izvori zasedanja, evropski ministri su u raspravi istakli zahtev da kosovske institucije, "uz podršku UNMIK-a ubrzaju sprovođenje standarda, uključujući istinsko sprovođenje vlasti i ovlašćenja koja ima lokalna vlada".

Ministri EU su, kako je rečeno Beti, razmotrili razvoj prilika u pokrajini, posebno u svetlu obećanja kosovskih vlasti da će brzo otkloniti posledice martovskog nasilja albanskih ekstremista nad Srbima.

Oni su pozdravili i predlog za uspostavljanje "evropskog partnerstva" EU sa Srbijom i Crnom Gorom, "uključujući Kosovo, kako je to određeno rezolucijom 1244", kao i sa ostalim zemljama zapadnog Balkana.

U izveštaju Evropske komisije date su preporuke u vidu "evropskog partnerstva" u kojima se ističe da je došlo do izvesnog napretka u političkim reformama u SCG, i to posebno u preobražaju armije, dok su reforme u pravosuđu i policiji usporene. U izveštaju i dokumentu o "evropskom partnerstvu" jasno se naglašava da su puna saradnja SCG sa Haškim sudom, delovanje svih institucija državne zajednice i usaglašavanje tržišta i trgovinsko-carinskog režima, preduslovi za izradu povoljne "studije o izvodljivosti", kao i za pregovore i sklapanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju SCG sa EU.

Uklanjanje carinskih barijera, posebno na uvoz šećera u SCG, kažnjavanje krivaca za pronevere sa izvozom šećera iz te zemlje u EU i uspostavljanje "pouzdanog carinskog režima", takođe su važni uslovi za dalje jačanje saradnje i partnerstva sa EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: