Grahovac optužuje vrh SCG

Izvor: Beta

Ponedeljak, 17.05.2004.

11:18

Default images

Ministarstvo odbrane SCG odbacilo je u ponedeljak ocene da u Vojsci SCG nisu izvršene reforme.

U saopštenju Ministarstva navodi se da su do sada izvršene reforme "dovoljan pokazatelj da je u Vojsci SCG i njenim obaveštajno-bezbedonosnim službama učinjen odlučan diskontinuitet sa vremenom koje pominje Blagoje Grahovac, nazivajući ga 'neofašitičkom arhitekturom'".

Savetnik predsednika SCG za bezbednost Blagoje Grahovac, koji je prema nezvaničnim informacijama smenjen sa te funkcije, u pismu predsedniku SCG Svetozaru Maroviću, upućenom 12. maja, optužio je ceo državni i vojni vrh da su odgovorni za očuvanje "Miloševićeve arhitekture u vojnom vrhu".

"Što se vojske tiče, može se izvesti vrlo pouzdan zaključak - nedemontiranu Miloševićevu arhitekturu u vojnom vrhu je u potpunosti sačuvao Vojislav Koštunica u svom mandatu nakon odlaska Miloševića, a Svetozar Marović, Filip Vujanović, Boris Tadić i Vukašin Maraš su u svom mandatu tu neofašističku Miloševićevu arhitekturu u potpunosti učvrstili", navodi Grahovac u pismu koje je u ponedeljak objavio podgorički dnevnik "Vijesti".

U saopštenju se navodi da je u okviru reforme vojske Ministarstvu odbrane SCG potčinjen Generalštab Vojske SCG, kao i obaveštajna i Uprava bezbednosti, čije je preformiranje u toku. Vojska je prešla na korpusnu organizaciju, formiran je Nacionalni centar za mirovne misije, a brojna veličina Vojske SCG smanjena je za 8.200 osoba, tako da sada broji oko 70.000 lica, navodi Ministarstvo odbrane SCG.

Sve dosadašnje promene verifikovane su od strane Vrhovnog saveta odbrane SCG, a konkretne reformske mere dobile su i visoke ocene od svih relevantnih međunarodnih institucija, piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: