Koštunica: Predsednik biće Maršićanin

Izvor: Blic

Četvrtak, 13.05.2004.

20:51

Default images

Nije bilo dogovora o predaji Milorada Lukovića, niti o garancijama Vlade Srbije, kaže za "Blic" Vojislav Koštunica.

"Lukovićeva predaja je za mene, ministre policije i pravde predstavljala veliko iznenađenje, ali s druge strane i zadovoljstvo. Jer, što više imate optuženih, svedoka, očuvanih dokaza s kojima sud raspolaže, to bolje. Sud bi bio još u boljem položaju da ima na raspolaganju još neke od optuženih koji su u bekstvu", rekao je Koštunica.

Na pitanje da li veruje da se Legija svih 14 meseci krio u svojoj kući, Koštunica je odgovorio: "To deluje neverovatno. Prva stvar koja mi pada na pamet kada me to pitate jeste ona čuvena rečenica bivšeg ministra policije: Prevrnućemo i nebo i zemlju. To bi valjda podrazumevalo prevrtanje i te kuće."

"Uveren sam da je politika ove vlade, koja se ogleda u zakonskom uređivanju Srbije, otvaranju i rešavanju pitanja mnogobrojnih slučajeva korupcije koje smo nasledili, porastu industrijske proizvodnje, izlasku s ozbiljnim planom za rešenje kosovskog pitanja, dobrim odnosima s međunarodnom zajednicom, posebno u finansijskom segmentu, nešto što kandidata vladajuće koalicije Dragana Maršićanina preporučuje za pobednika u drugom krugu izbora", izjavio je premijer Srbije.

Na pitanje da li je Tužilaštvo zloupotrebilo prisustvo ministra pravde Zorana Stojkovića u Hagu i da li je na taj način Srbija ponižena kao država, Koštunica je rekao: "Nije Srbija ponižena. Država je ispoljila spremnost na saradnju s Hagom i svaki drugi gest Stojkovića ne bi bio dobar. Po mom najdubljem uverenju, poniženo je pravo, koje u ovom slučaju nije poštovano. Statut Tribunala nije poštovan jer se po statutu državni predstavnici, koji potvrđuju garancije za optužene, ne mogu ispitivati, niti tretirati kao svedoci. Prekršena su pravila koja bi trebalo da obavezuju Haški sud. Odlazak ministra pravde u Hag trebalo je da bude iskorišćen za uspostavljanje saradnje, podsticanje na dobrovoljnu predaju optuženih, rešavanje njihovog finansijskog statusa. I da ta saradnja treba da se ostvaruje polazeći od pretpostavke nevinosti, da niko nije kriv dok se to ne dokaže."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: