REPUBLICKI IZBORI 23. DECEMBRA

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.10.2000.

18:08

Default images
Izbori za Skupstinu Srbije bice odrzani 23. decembra, saopsteno je novinarima nakon potpisivanja sporazuma tri vodece politicke grupacije u zemlji o formiranju prelazne Vlade Srbije. Predstavnici Demokratske opozicije Srbije, Socijalisticke partije Srbije i Srpskog pokreta obnove u ponedeljak su se dogovorili da funkciju Ministarstva unutrasnjih poslova, informisanja, pravde i finansija obavlja kolegijum sastavljen od predstavnika te tri partije. Sve odluke u tim resorima bice donosene konsenzusom. Posebnim aneksom sporazuma utvrdjen je raspored resora u Vladi Srbije. Dogovoreno je da premijer bude iz redova SPS-a, koji ce imati ukupno 12 clanova vlade. DOS i SPO ce imati po sest ministarskih funkcija, od kojih po jednog potpredsednika vlade.

Generalni sekretar SPS-a Zoran Andjelkovic rekao je da je sporazum obezbedio da "nova vlada funkcionise u interesu gradjana i njihove buducnosti". "Nas cilj i nasa zelja je da gradjani, svojim odnosom prema politickom programu i politickim projektima, daju svoj glas i odluce se o buducnosti Srbije na vanrednim paramentarnim izborima jer smo ubedjeni smo da su gradjani najbolje sudije i da oni treba da odluce ko ce i na koji nacin voditi Srbiju u narednom periodu", rekao je Andjelkovic. On je ocenio da su razgovori proteklih dana bili "znacajni za smirivanje strasti".

Jedan od lidera DOS Zoran Djindjic ocenio je da je SPS ucinio ustupak jer je pristao da se rasformira vlada i raspisu vanredni izbori, dok je DOS napravio ustupak pristavsi da udje u vladu. "Nas ulazak u tu vladu obrazlazemo osecajem odgovornosti za stanje u zemlji. Svesni smo teske i ekonomske i zivotne situacije nasih gradjana. Robne rezerve su prazne, situacija u sektoru energetike je katastrofalna, snabdevanje stanovnistva je ugrozeno", rekao je Djindjic istakavsi da je prioritet nove vlade obezbedjivanje lekova i osnovnih zivotnih namirnica da bi stanvnistvo moglo da prezivi zimu "bez nekih velikih sokova".

Vuk Draskovic je istakao da je najvaznije bilo "da obezbedimo vladavinu prava, licne imovinske sigurnost i kraj necega sto je vec godinama Srbiju cinilo zemljom organizovanog drzavnog terorizma". "S obzirom na to da smo uspostavili kolektivna ministarstva pravde, MUP-a, informisanja i kolektivnog premijera, sasvim je izvesno da po formiranju prelazne vlade vise niko nece moci da govori da MUP kontrolise ovaj ili onaj i da ce u roku od nekoliko dana biti razvlasceni dosadasnji centri drazvnog terorizma u Srbiji. Sva nerasvetljena ubistva, a zlocin na Ibarskoj magistrali je vapijuci primer, bice rasvetljena za nekoliko dana", rekao je Vuk Draskovic nakon sastanka.

Vlada ce imenovati upravni odbor Radiotelevizije Srbije koji ce biti sastavljen paritetno od clanova stranaka potpisnica. Vlada ce formirati i parititetne komisije koje ce preispitati "promene izvrsene u preduzecima, republickim organima i ustanovama", pise u sporazumu, uz objasnjenje da ce "svuda gde su ta resenja suprotna interesima tih organizacija biti izvrsene neophodne promene".

Sporazum su u ime stranaka potpisali Zoran Djindjic, Zoran Andjelkovic i Vuk Draskovic, kao i predsednici Srbije i SRJ Milan Milutinovic i Vojislav Kostunica, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: