Privedeni napadači novinara

Izvor: B92

Petak, 07.05.2004.

17:05

Default images

Pripadnici MUP-a priveli su u petak dva lica, zbog sumnje da su oštetila kameru RTV B92 i oduzela kasetu reporteru RTS.

U kratkom saopštenju MUP-a navedeno je da su ta lica, koja su bila ispred kuće Milorada Lukovića Legije, u beogradskom naselju Filmski grad, priznala delo za koje su osumnjičena, kao i da je dalja zakonska procedura u toku.

Reporteru B92 Mašanu Lekiću u nedelju uveče su nepoznati mladići, koji su se predstavili kao obezbeđenje Lukovića, polomili kameru ispred kuće prvooptuženog za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića, koji se to veče predao policiji. B92 je Tužilaštvu podneo prijavu protiv nepoznatih lica za krivična dela prinude, oštećenja tuđe stvari i sprečavanja emitovanja radio i TV programa. Policija je 5. maja uzela izjavu reporteru B92 Lekiću.

Dva čoveka u civilu sprečila su 5. maja i ekipu RTS-a da snimi Lukovićevu kuću i oduzela kasetu snimatelju državne televizije, koja je prenela da joj je u MUP-u rečeno da te osobe "nisu iz njihove službe". Prema navodima RTS-a, članovima ekipe te stanice, iako su imali vidno istaknute propusnice i od Lukovićeve kuće bili udaljeni više od 150 metara, prišla su dva čoveka u civilu, naredila im da prekinu snimanje i oduzela kasetu.

Advokat Srđan Šišić objašnjava u izjavi za B92 da ta lica mogu da odgovaraju ili krvično ili prekršajno, zavisno od toga da li je policija prilikom hapšenja našla kod njih oružje: "Ako jesu, onda im se može staviti na teret izvršenje krivilčnog dela iz člana 33. zakona o neovlašćenom nošenju oružja i municije. Ukoliko je policija procenila da se radi o kršenju javnog reda i mira, mogli bi prekršajno odgovarati za to kršenje, mada u kontekstu lomljenja kamera i ostalog u cilju onemogućavanja novinara u vršenju dužnosti moglo bi se staviti i nasilničko ponašanje na teret ili eventualno oštećenje tuđe stvari, a to su već krivična dela."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: