Loša ocena saradnje SCG s Hagom

Izvor: B92

Sreda, 05.05.2004.

11:14

Default images

Iako je pismo predsednika Haškog tribunala Teodora Merona Savetu bezbednosti, u kojem upozorava na nedostatak saradnje SCG sa Tribunalom, u utorak komentarisano kao “najozbiljnija mera koju Tribunal može da preduzme” i kao činjenica koja je u Savetu ministara shvaćena ozbiljno, B92 u sredu nije uspeo da ovim povodom dobije reakciju ministra spoljnih poslova Vuka Draškovića.

On je, naime izjavu dao samo novinaru Tanjuga, a iz njegovog kabineta poručeno nam je da su na taj način “pokriveni svi mediji”,

Novinar NIN-a Ljiljana Smajlović je za B92 rekla da su slična upozorenja Karle del Ponte, na osnovu čijeg izveštaja je Teodor Meron poslao pismo upozorenja Savetu bezbednosti, toliko učestala poslednjih godina da su ovdašnje vlasti na njih, kaže Smajlović, oguglale: “Od Saveta bezbednosti, Beograd sve do oktobra nema razloga da strahuje, ali će se pritisak na vladu Vojislava Koštunice svakako povećavati posle predsedničkih izbora i to čak nezavisno od toga kakav bude njihov ishod. U ovom momentu samo sa ovim pismom Savetu bezbednosti, bez zaoštravanja iz Njujorka i Vašingtona, Karla del Ponte ima vrlo ograničenu moć uticanja na raspoloženje javnosti”, kazala je Smajlović.

Iako je saradnja sa Tribunalom, prevenstveno obaveza prema žrtvama ratnih zločina, direktor Privredne komore Srbije i bivši ministar trgovine Slobodan Milosavljević kaže da je Meronovo pismo ipak ozbiljno upozorenje koje će imati negativne efekte na klimu za investiranje i ukupan privredni ambijent: “Negativno, iz razloga što svi znamo da je investicioni kapital najplašljivija zverka. Sve ono što danas gubimo zbog nedovoljno jasne politike i nedovoljno aktivne saradnje sa međunarodnim institucijama, jeste nešto što će se u narednim godinama osetiti. To su vrlo ozbiljne stvari koje možda u narednom bliskom periodu neće doprineti konkretnim problemima, ali predstavlja kockicu u mozaiku koji jednu zemlju ili kvalifikuje ili diskvalifikuje kao podesno i pogodno tle za investiranje”.

Ministar SCG za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić rekao je u utorak za B92 da se očekuje sednica Saveta ministara posvećena isključivo saradnji sa Tribunalom.

Zvaničnici Haškog tribunala saopštili su u sredu da Savet bezbednosti odlučuje o tome šta učiniti povodom pisma predsednika Tribunala američkog sudije Teodora Merona. Podsetimo za ovakvom merom u nekoliko navrata posegao je njegov prethodnik sudija Klod Žorda, poslednji put 2002. godine, povodom neizručivanja bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: