SCG prijavljena SB UN zbog nesaradnje

Izvor: B92

Utorak, 04.05.2004.

14:47

Default images

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron prijavio je SCG Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje s Tribunalom.

Pozivajući se na izveštaj koji je glavni tužilac Karla del Ponte pripremila za Savet bezbednosti UN, Meron u pismu predsedavajućem Saveta navodi da saradnja SCG sa Tribunalom "sada gotovo ne postoji" i ukazuje da je SCG propustila da sprovede naloge za hapšenje koje je izdao Haški tribunal. Meron predočava i da zvanični Beograd ne saradjuje u naporima Tužilaštva da obezbedi izjave svedoka i dodje do dokumenata koji bi mogli poslužiti kao dokazi.

Ministar za ljudska i manjinska prava u Savetu ministara SCG Rasim Ljajić rekao je za B92 da svi policijski i vojni izveštaji govore da se ni Karadžić, ni Mladić ne nalaze na teritoriji SCG. On saradnju sa Tribunalom ocenjuje kao usporeniju u odnosu na onu koja je postojala pre izbora u decembru prošle godine, ali i podseća da je na poslednjoj sednici Saveta ministara doneto nekoliko odluka o oslobadjanju svedoka čuvanja vojne i državne tajne, kao i da su neki dokumeti predati kako Tribunalu tako i advokatima optuženih.

„Saradnja sa Tribunalom mora se nastaviti i to je stav i Saveta ministara“, ističe Ljajić: „Mi smo u teškoj poziciji, posebno nakon odluke Hrvatske da isporuči osam generala. Taj će pritisak sada biti još i veći. Na poslednjoj sednici Saveta ministara smo se dogovorili da posebnu sednicu posvetimo saradnji sa Haškim tribunalom i poseban sastanak treba da bude održan sa predstavnicima vlada Srbije i Crne Gore, jer se mora načiniti jedna jasna strategija, koja će uputiti poruku međunarodnoj zajednici da mi želimo da nastavimo saradnju, kako bi sprečili ovakve pokušaje, koji će nesumnjivo označiti pojačanje pritiska na Srbiju i Crnu Goru

Porparol beogradske kancelarije Haškog tribunala Aleksandra Milenov podseća da je obraćanje Savetu bezbednosti najozbiljnija mera koju Tribunal može da preduzme i podvlači da su, pored Karadžića i Mladića, kao haški begunci na teritoriji Srbije i Crne Gore označeno još 15 lica:

Karla del Ponte i Teodor Meron podneće u junu Savetu bezbednosti UN redovan izveštaj o radu Tužilaštva i Haškog tribunala i napretku u sprovodjenju strategije završetka rada. Po toj strategiji, tužioci do kraja ove godine moraju završiti sve istrage i podići optužnice, a sva prvostepena sudjenja se moraju okončati do 2008. godine.
Karla del Ponte i Teodor Meron podneće u junu Savetu bezbednosti UN redovan izveštaj o radu Tužilaštva i Haškog tribunala i napretku u sprovodjenju strategije završetka rada.

Po toj strategiji, tužioci do kraja ove godine moraju završiti sve istrage i podići optužnice, a sva prvostepena sudjenja se moraju okončati do 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: