Policija još bez reakcije na napad

Izvor: B92

Utorak, 04.05.2004.

08:59

Default images

Policija još nije reagovala povodom incidenta koji se dogodio ispred kuće Milorada Lukovića prilikom njegove predaje.

Naime, ukoliko su kratko ošišani mladići koji su stajali ispred Lukovićeve kuće, u trenutku kada se on predao, bili uz njega i tokom 14 meseci skrivanja, prekršili su zakon jer su pomagali optuženom licu koje se nalazi u bekstvu. Da su oni zaista Lukovićevi telohranitelji, i sami su potvrdili kada su lomili kameru reporteru RTV B92. Tom prilikom su mu reporteru poručili: „Ako te neko pita ko ti je razbio kameru, slobodno reci Legijino obezbeđenje'“.  

Advokat Slobodan Šoškić smatra da je trebalo da pripadnici MUP-a da uhapse i telohranitelje Lukovića, ukoliko su mu oni bili bliski saradnici: „Ako je obezbeđenje bilo ispred kuće u vreme kada se Legija nalazio u kući, moglo bi se postaviti pitanje šta su u tom smislu uradili i ne prestavlja li to krivično delo pomoći, iz člana 204. Krivičnog zakona, za koje je predviđena veoma oštra kazna. Međutim, ako je obezbeđenje stupilo oko kuće tek pošto se predao, onda bi to bilo sasvim neutralno sa stanovišta krivičnog prava. Prevedimo to na jezik laika, ima li neko od tih lica ulogu jataka ili ne. Ako se utvrdi da je reč o klasičnoj ulozi jataka, onda su ta lica u krivičnom delu koje se zove pomoć počiniocu krivičnog dela“, kaže Šoškić.

Policija još nije reagovala ni povodom otimanja i lomljenja kamere Televizije B92. Milan Simić iz Komiteta pravnika za zaštitu ljudskih prava kaže da je nereagovanje nadležnih organa, kada je o tim ljudima reč, u najmanju ruku začudjujuće: "Oni bi svakako trebalo da budu privedeni kako bi policija ustanovila gde se nalazio i kako se do sada Luković skrivao, a i koja je uloga tih osoba u tom skrivanju, odnosno da li su i oni izvršili neko krivično delo, na primer pomaganje izvršiocu krivičnog dela. Tu ima mesta za rad istražnih organa i neshvatljivo je kako do sada nije došlo do neke reakcije", kaže on.

Povodom incidenta od 2. maja, RTV B92 je najavila podnošenje krivične prijave protiv nepoznatih napadača, a od nadležnih je zahtevala brzu i efikasnu istragu i izvodjenje odgovornih pred lice pravde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: