KOSTUNICA RAZGOVARAO SA POTPREDSEDNIKOM RS

Izvor: B92

Nedelja, 15.10.2000.

18:42

Default images
Potpredsjednik Republike Srpske Mirko Sarovic u nedelju je u Beogradu razgovarao sa predsednikom SR Jugoslavije Vojislavom Kostunicom i tom prilikom ga upoznao sa aktuelnom situacijom u RS pred opste izbore, javlja SRNA. "Preneo sam uverenje da je stabilna, demokratska, otvorena Jugoslavija najveci interes nas Srba sa druge strane Drine, sa cime se predsednik Kostunica apsolutno slozio", izjavio je Sarovic novinarima. On je dodao da je predsedniku Jugoslavije preneo "zelje da se sto pre uspostave diplomatski odnosi izmedju BiH i SR Jugoslavije, sto je danas interes ne samo Srba nego i druga dva naroda u BiH, i da profunkcionisu specijalne paralelne veze izmedju SRJ i RS, sto je pravo priznato Dejtonskim sporazumom". Potpredsjednik RS pozvao je Kostunicu da prisustvuje sahrani zemnih ostataka velikog srpskog pesnika Jovana Ducica u Trebinju. "Dobio sam saglasnost i cvrsta uveravanja da ce predsednik SRJ Vojislav Kostunica u nedelju boraviti u RS i prisustvovati ovoj nesvakidasnjoj istorijskoj svecanosti, kojoj ce prisustvovati i patrijarh Pavle", istakao je Sarovic.

Sa predsednikom Kostunicom razgovarao je i lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanic. On je ocenio da ce se poslednji dogadjaji u SRJ i te kako povoljno odraziti na prilike u Republici Srpskoj. Ivanic je rekao da je zajednicka ocena danasnjeg sastanka da je sada nastupila potpuno nova situacija, u kojoj Jugoslavija ponovo zauzima mesto koje je i ranije imala, "odnosno mesto najvaznije drzave u regionu". "Mislim da je to za RS od izuzetnog znacaja, mislim da ce i RS time dobiti podrsku, naravno pod uslovom da RS bude demokratska i stabilna, i verujem da ce korist koju ce RS imati od takve Jugoslavije biti visestruka", izjavio je Ivanic. On smatra da ce u novim okolnostima i Republici Srpskoj biti lakse da se odupre pritiscima ka reviziji Dejtonskog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: