REPUBLICKI IZBORI NAJKASNIJE 24. DECEMBRA

Izvor: B92

Petak, 13.10.2000.

23:18

Default images
Razgovori o datumu parlamentarnih izbora u Srbiji su u toku i tacan datum bice poznat verovatno posle razgovora zakazanih za petak u 22 h, dok je za ponoc planiran sastanak sa predsednikom Srbije Milanom Milutinovicem, saopstili su lideri DOS-a posle prepodnevnih konsultacija sa funkcionerima Socijalisticke partije Srbije Milomirem Minicem i Zoranom Andjelkovicem, javlja Radio B92. U ime DOS-a sastanku su prisustvovali Dragoljub Micunovic, Nebojsa Covic, Zoran Djindjic i Vladan Batic koji je prvi napustio zgradu republickog parlamenta gde su pregovori vodjeni. Batic je okupljenim novinarima rekao da ce izbori biti odrzani 24. decembra. Sa druge strane Zoran Djindjic nije govorio o konkretnom datumu ali je potvrdio da ce izbori biti odrzani do kraja godine:

"Mi insistiramo da to bude decembar - sve drugo je stvar dogovora. Time se umiruju gradjani i ovaj vakuum dvovlasca se orocava na razumno vreme od dva meseca. Mislim da time mozemo da vratimo u neke normalne tokove i da sve moguce incidente drzimo pod kontrolom", istakao je Djindjic.

Generalni sekretar Socijalisticke partije Srbije Zoran Andjelkovic na konkretno pitanje da li je postignut dogovor da se izbori odrze 24. decembra Andjelkovic je odgovorio: "Sve dok se politicki ne dogovorimo ne treba pojedincane stvari stavljati u prioritet. Mislim da ono sto se trenutno desava u Srbiji treba da prestane i mislim da ima uslova za politicko sporazumevanja".

Ucesnici razgovora potvrdili su da vanredni predsednicki izbori nisu bili tema sastanka. Zoran Djindjic je izrazio nadu da ce tokom narednih sati vecernje runde pregovora biti formirana prelazna vlada: "Nas predlog je neka cetvorostruka garancija - znaci da predstavnici svih velikih grupacija iz parlamenta i DOS-a imaju svog predstavnika i da na kolegijalnom principu donose odluke u dva naredna meseca. Mi kao DOS nemamo apsolutno nikakvu nameru da dajemo naloge bilo kome, ali ne bismo zeleli da institucije budu zloupotrebljene protiv narodne volje - tako da je nama sasvim dovoljno da mozemo da sprecimo, da se policija ili pravosudje ili mediji angazuju za korist neke stranke, tako da smo mi za sada zadovoljni tokom pregovora".

Kako su novinarima rekli predstavnici DOS-a posle sastanka sa predsednikom Srbije Milanom Milutinovicem trebalo bi ocekivati i zakazivanje sednice Skupstine Srbije u najkracem mogucem roku, mozda cak i tokom vikenda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: