Još trojica svedoka o tri pucnja na Đinđića

Izvor: B92

Četvrtak, 22.04.2004.

09:03

Default images

Još trojica bivših pripadnika obezbeđenja premijera Zorana Đinđića svedočili su u četvrtak pred Specijalnim sudom da su čula tri pucnja prilikom atentata na premijera 12. marta prošle godine. Srđan Babić, koji je u sredu započeo svedočenje, u četvrtak je izjavio da je premijeru predlagano da nosi pancir, kao i da veruje da bi ga kvalitetan pancir zaštitio prilikom atentata.

Pripadnik Đinđićevog obezbeđenja, Jovan Đurić, izjavio je da mu je treći metak prošao iznad glave, i završio u zidu na zgradi Vlade Srbije, u trenutku kada je Đinđić ubijen. I Srđan Drobnjak, koji je 12. marta takođe obezbeđivao premijera, rekao je da je čuo tri pucnja, od kojih su prva dva bila neposredno jedan iza drugog, dok je treći usledio posle sekundu-dve. On je potvrdio da je na zgradi vlade video prašinu i dim posle trećeg metka koji je pogodio u zid. Drobnjak je dodao da je premijer pogođen u predelu desne strane grudi i da mu je metak izašao sa leve strane.

Na osnovu priče petorice članova Đinđićevog obezbeđenja, koji se slažu u oceni da je prvi metak imao drugačiji zvuk od druga dva, advokati odbrane izvode zaključke da se radi o dva različita kalibra, odnosno o dva različita oružja. Advokat porodice Đinđić, Rajko Danilović, međutim, ponavlja da je priča o trećem metku irelevantna: "Postoje tragovi jednog oružja određenog kalibra, to stoji u nalazima veštaka, budite strpljivi, to će biti rasvetljeno, kao i ulazna i izlazna rana itd. Te stvari mogu da se utvrde matematičkom preciznošću."

Danilović je dodao da bi istragu o ubistvu premijera trebalo proširiti. Advokat šefa Đinđićevog obezbeđenja Milana Veruovića, Božidar Prelević, kaže da bi sud, posle izjava ovih svedoka, po službenoj dužnosti trebalo da preduzme neke dodatne radnje: "To znači da bi optužnicu trebalo precizirati, a s druge strane, moguće je da će sudski postupak ići ka tome da se izvedu još neke radnje, još neki dokazi da bi se utvrdila istina. U to će se uklapati dokazi koji postoje i materijalni tragovi."

Suđenje se nastavlja u petak kada bi trebalo da svedoči još nekoliko pripadnika Đinđićevog obezbeđenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: