Đinđićev vozač: Jasno sam čuo tri pucnja

Izvor: FoNet

Sreda, 21.04.2004.

12:12

Default images

Vozač ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića, Aleksandar Bjelić, izjavio je u sredu u Specijalnom sudu da je čuo tri pucnja 12. marta, kada je pred Vladom Srbije ubijen predsednik Vlade Srbije. Bjelić je, kao i šef ličnog obezbeđenja premijera Milan Veruović, rekao da je čuo dva pucnja - jedan za drugim, a da je posle nekog vremena usledio i treći. U optužnici se navodi da je iz zgrade u ulici Admirala Geprata, Zvezdan Jovanović ispalio dva hica prilikom atentata.

Objašnjavajući šta se sve dešavalo 12. marta 2003. godine, Bjelić je rekao da su tri vozila stigla pred vladu Srbije u 12.40, kao i da je on vozio premijera u srednjim kolima koja su bila blindirana. On je ispričao da je sedeo u kolima, a da je premijer izašao, uspravio se, krenuo sa štakama ka zgradi Vlade, dok je van kola bio i Veruović. Bjelić je potvrdio da je čuo pucanj, ali da nije mogao da odredi iz kog pravca dolazi, niti je video momenat kada je pogođen premijer, koji je tog trenutka pao licem kroz vrata u unutrašnjost zgrade. Vozač premijera ispričao je da video leđa premijera, i da je zatim brzo izašao iz auta i otišao do ulaza Vlade u čijoj se neposrednoj blizini i parkirao.

Upitao je premijera kako je, ali mu on nije ništa odgovorio već je krkljao. Zatim je čuo i treći pucanj, u momentu kada je pokušavao da uvuče premijera što dublje u ulaz gde su se uskoro pojavili policajac iz vlade, savetnik obezbeđenja premijera Zoran Janjušević i drugi policajci. Janjušević je, prema Bjelićevom iskazu, rascepio košulju Zorana Đinđića i pokušavao da mu nađe puls.

Govoreći o samom dolasku pred Vladu, Bjelić je naveo da su vrata zgrade bila zatvorena. On je rekao da dobro zna koliko je tačno bilo sati kada su došli pred Vladu, pošto mu je zamenik ministra policije Nenad Milić, posle događaja kod hale Limes, rekao da beleži vreme kretanja iz bezbednosnih razloga. Kod hale Limes, kamion je namerno pokušao da udari kola kojima je vozio premijera, naglasio je Bjelić dodavši da je taj napad uspeo da izbegne. Nakon što je Bjelić rekao Đinđiću da je to bio namerni pokušaj, premijer je zahtevao da se to vozilo zaustavi, tako da je treći auto iz kolone zaustavio kamion.

Vozač kamiona predat je saobraćajnoj policiji, a načelniku 6. Odeljenja Bezbednosno-informativne agencije, Bjelić je rekao da je to bio namerni pokušaj sudara. Tokom tog dana, dok je premijer bio u Banjaluci, Bjelić koji ga je odvezao do aerodroma, saznao je od Janjuševića da je kamion vozio Dejan Milenković Bagzi, za kojeg mu je Janjušević rekao da ubija za Dušana Spasojevića i Milorada Lukovića Legiju. Bjelić je istakao da je posle tog događaja, uspeo da se čuje sa Milanom Veruovićem tek uveče, pošto mu je telefon bio nedostupan tokom konferencije za štampu premijera, kojoj je prisustvovao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: