DJUKANOVIC RAZGOVARAO SA KLINTONOVIM SAVETNIKOM

Izvor: B92

Petak, 13.10.2000.

20:40

Default images
Predsednik Republike Crne Gore Milo Djukanovic primio je u Podgorici specijalnog savetnika americkog predsednika i drzavnog sekretara za Balkan Dzima O'Brajana, javlja dopisnik Radija B92.

U duzem, otvorenom i konstruktivnom razgovoru obostrano je konstatovan znacaj promena u Srbiji za otvaranje procesa tranzicije i demokratizacije i u Srbiji, sto ce, kako se navodi u saopstenju iz kabineta crnogorskog predsednika, imati pozitivne efekte za nastavak zapocetih reformskih procesa u Crnoj Gori, kao i za stabilnost celog regiona.

Zajednicki je, takodje, konstatovano da je sada od izuzetne vaznosti da i demokratska vlast u crnoj Gori, kao i medjunarodna zajednica, daju puni doprinos ucvrscivanju nove vlasti u Beogradu i kanalisanju pozitivne demokratske energije u drzavne institucije u Srbiji.

"Uz izrazenu nadu da ce ti procesi otvoriti nove mogucnosti za politicki dijalog u dobroj veri izmedju Podgorice i Beograda istaknuto je uverenje da ce novoizabrani predsednik Vojislav Kostunica dati doprinos u tom pravcu, kao i ocekivanje da ce nove demokratske strukture u Srbiji participirati na konstruktivan nacin u razgovorima o uredjenju buducih odnosa izmedju dve Republike."

U saopstenju se dodaje da je postignuta puna saglasnost u opredeljenju da i u osnove drzavne politike Srbije, kao i Crne Gore, odnosno, kako se navodi, njihove nove zajednice, treba da budu ugradjena snazna privrzenost integracijama u regionalne i evropske strukture.

Na konferenciji za novinare O'Brajen je ponovio da je sam njegov dolazak u Podgoricu dovoljan dokaz da Amerika nakon demokratskih promena u Srbiji nece zaboraviti na Crnu Goru, odnosno da ce se nastaviti podrska reformskim snagama u Republici stim sto ce, kako je rekao, Crna Gora sa novom Srbijom imati vise sansi za ekonomski prosperitet. Na pitanje novinara sta misli o eventualnom referendumu na kojem bi se gradjani Crne Gore opredelili za nezavisnu drzavu, O'Brajen je ponovio stav americke administracije da se SAD protive toj ideji, isticuci da je prevashodni cilj demokratskih snaga u obe Republike sto skorije povezivanje, kako medjusobno, tako i sa Evropom i celom medjunarodnom zajednicom.

"I predsednik Kostunica i predsednik Djukanovic izrazili su u razgovorima spremnost za dijalog. Ovo je prvi put da su u dvije Republike na vlasti demokratske snage i to treba iskoristiti," rekao je O'Brajen dodajuci da sledi dug proces razgovora Beograda i Podgorice po tom pitanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: