Evropska komisija pozdravila odluku Ustavnog suda

Izvor: B92

Četvrtak, 15.04.2004.

15:32

Default images

Potparol Delegacije Evropske komisije u Srbiji i Crnoj Gori Aleksandar Djorđević izjavio je u četvrtak agenciji FoNet da je Evropska komisija pozdravila "dobru i jasnu odluku" Ustavnog suda Srbije vezanu za Zakon o pomoći optuženima pred Haškim tribunalom. Djorđević je rekao da je Evropska komisija od trenutka usvajanja tog Zakona u Skupštini Srbije izrazila zabrinutost, jer su odredbe zakona dovele u pitanje ustavom zagarantovanu jednakost građana.

"Zakon je, na način na koji je formulisan, optužene za teška krivična dela pred tribunalom stavio u privilegovan položaj u odnosu na osobe optužene pred domaćim sudovima za teška krivična dela kao što su ubistva, pljačke, silovanja i tome slično", izjavio je Djorđević.

Prema njegovim rečima, Evropska komisija se nada da će Vlada Srbije i parlament iskoristiti tridesetodnevni period, koji je Ustavni sud odredio, da zakon ponovo razmotre i dovedu ga u sklad sa ustavom i opšte prihvaćenim principima ljudskih prava, definisanim Evropskom poveljom, čiji je potpisnik i SCG.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: