Da li će biti izglasane dogovorene promene u Savetu ministara

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 15.04.2004.

10:03

Default images

Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović i zvanično je predložio Skupštini da za ministra odbrane izabere Prvoslava Davinića, ministra spoljnih poslova Vuka Draškovića, a za ministra za međunarodne ekonomske odnose Predraga Ivanovića. Parlament bi u petak trebalo da raspravlja o izboru novih članova Saveta ministara, ali i dalje nije jasno kako će biti prikupljena potrebna većina glasova za njihov izbor. Socijaldemokratska partija Crne Gore je saopštila da ostaje pri stavu da neće podržati izbor Davinića i Draškovića jer prema Ustavnoj povelji ta dva mesta ne mogu da pripadnu istoj članici državne zajednice. Premijer Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović izjavio je sinoć Televiziji “Montena” da je Ustavna povelja prekršena još prošle godine, kada su resori odbrane i diplomatije dodeljeni Srbiji, a da će u petak biti samo izvršena rekonstrukcija. “I tada smo davali tumačenja koja su politička, za nas je bilo politički prihvatljivo sve što je proizvod dogovora večinske političke volje država-članica. Pravno gledano, mi smo prekršili Ustavnu povelju, ali to se ne radi danas, to je urađeno pre nešto više od godinu dana i mandat tog Saveta ministara je u toku, doći će samo do personalnog prekomponovanja zbog političkih promena u Srbiji”, kaže Đukanović.

Za izbor ministara potrebni su glasovi većine iz obe države članice, 19 iz Crne Gore i 46 iz Srbije. Pošto DPS ima 15 poslanika u Skupštini, nagađalo se da će Socijalistička narodna  partija podržati taj izbor. Međutim, šef Poslaničkog kluba SNP Zoran Žižić u izjavi za B92 je ponovio da njegova stranka neće biti ta koja će dati glasove za izbor novih ministara. "SNP nije učestvovao u konsultacijama povodom predloga za Savet ministara, a bez obzira na dogovor dve valdajuće strukture mi nećemo podržati bilo koje rešenje koje je suprotno Ustavnoj povelji, pa tako ni ovo koje je predloženo", kaže on.

Predsednik Narodne stranke Dragan Šoć potvrdio je da će poslanici te partije podržati izbor lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića za ministra inostranih poslova državne zajednice i Prvoslava Davinića za ministra odbrane. Šoć je rekao da je u sredu razgovarao s liderom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: