Kosovska skupština osnovala anketnu komisiju za ispitivanje martovskog nasilja

Izvor: B92

Subota, 10.04.2004.

10:39

Default images

Nakon izjave šefa UNMIK-a Harija Holkerija o odlučnosti da se pred lice pravde izvedu svi za koje postoje dokazi da su učestvovali u poslednjim zločinima ili nasilju na Kosovu, kosovska skupština osnovala je anketnu komisiju koja će ispitati martovsko nasilje. U njenom radu učestvovaće pet poslanika: dvoje iz Demokratskog saveza Kosova i po jedan iz Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i poslaničke grupe manjina.

Stav šefa UNMIK-a o rešavanju situacije na Kosovu i ovoga puta izazvao je različite reakcije. Portparol Vlade Kosova Mimoza Kusari ocenila je za B92 da je u Holkerijevom obraćanju poslanicima kosovskog parlamenta pokazana želja za partnerstvom sa kosovskim institucijama: “U ovom govoru je jasno izražena namera vlade da doprinese rekonstrukciji objekata nakon načinjene štete tokom nasilja sredinom marta. U vezi sa rečenim da svi lideri ne razumeju i podržavaju viziju standarda, to mogu da budu nekoliko njih, pošto je gospodin Holkeri rekao da su vlada, parlament i UNMIK zajedno i da će zajedno raditi u budućnosti. Ne može se neko kriviti samo na osnovu njegove političke orijentacije, ali važno je pomenuti da oni koji ne podržavaju standarde i koji su podržavali nasilje na Kosovu jesu samo mali deo naroda koji na Kosovu živi”, kazala je Kusari.

Član predsedništva Skupštine Kosova Oliver Ivanović, međutim, za B92 kaže da je Holkerijeva ocena situacije na Kosovu bila jako ublažena: “On u ovakvoj situaciji govori o privatizaciji, što znači da pokušava da izgladi odnose sa albanskom većinom u skupštini i to na način koji je nekorektan, jer ih samim tim abolira za njihov nekorektan i politički potpuno pogrešan postupak u danima krize. Bojim se da gospodin Holkeri ne drži situaciju pod kontrolom i možda bi najbolje bio da se u ovom trenutku povuče i da ustupi mesto nekome ko će biti spreman da se razračuna sa kriminalcima od 17. marta, ali i onim kriminalcima koji stoje iza etničkog čišćenja 1999. godine”.

Inače, šef UNMiK-a predložio je i da se u nekoliko narednih dana organizuje zajednički sastanak političkih lidera na Kosovu i predstavnika vlade i UNMIK-a, na kome bi se razgovaralo o praktičnim koracima koje je neophodno preduzeti za primenu standarda, i početak obnove izgubljenog poverenja između zajednica na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: