NEMACKA CE SE U BIJARICU ZALOZITI ZA BRZU POMOC SRJ

Izvor: B92

Četvrtak, 12.10.2000.

12:14

Default images
Nemacka vlada zalozice se da jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica sa samita Evropske unije koji pocinje u petak u Bijaricu u Francuskoj ne ode samo sa izrazima solidarnosti domacina, vec i sa cvrstim obecanjima za konkretnu pomoc. Prema navodima iz vladinih krugova, Nemacka ce se na samitu zaloziti da Jugoslavija dobije hitnu pomoc "u trocifrenoj milionskoj vrednosti". Savezna vlada juce je iz budzeta Ministarstva za privrednu saradnju odobrila pomoc od 30 miliona maraka Jugoslaviji i najavila dalju politicku i materijalnu podrsku zapocetom demokratskom procesu. Ova sredstva namenjena su za poboljsanje snabdevanja energijom pred dolazak zime, kao i za pomoc za socijalno ugrozene slojeve stanovnistva i izbeglice. Grupa predstavnika vlade i strucnjaka iz organizacija preko kojih se odvija nemacka pomoc Balkanu spremna je i, prema navodima iz Berlina, ceka da nakon formiranja prelazne vlade otputuje u Beograd da bi sa predstavnicima vlasti bio postignut dogovor o najnuznijim oblicima pomoci. Nemacka smatra da bi i pomoc EU, za cije ce se hitno odobravanje zaloziti na samitu, trebalo da se nameni za popravljanje snabdevanja stanovnistva uoci dolaska zime, za rasciscavanje Dunava i obnovu mostova. U Berlinu se ne ocekuje da ce tokom razgovora sa Kostunicom u Bijaricu u centru paznje biti pitanje izrucenja bivseg predsednika Slobodana Milosevica Medjunarodnom sudu za ratne zlocicne u Hagu, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: