Lideri Srba: Novi krivični zakoni protivan Rezoluciji 1244

Izvor: Beta

Utorak, 06.04.2004.

14:17

Default images

Lideri kosovskih Srba i poznavaoci prilika na Kosovu ocenili su da je stupanje na snagu Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku Kosova direktno kršenje Rezolucije 1244. Politički analitičar sa Kosova Dušan Čelić ocenio je da je stupanje na snagu ta dva kosovska zakona direktno kršenje Rezolucije 1244 koja potvrđuje princip suvereniteta i teritorijalnog integriteta SCG na Kosovu i Metohiji. Čelić je rekao da je Hari Holkeri u ustavnim okvirima imao pokriće za donošenje zakona koji ga u rezervisanim nadležnostima ovlašćuju da reguliše oblast krivično pravne materije na Kosovu. "Problem je u tome što je ta odredba ustavnog okvira u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244. Krivično pravo, krivičnoprocesno i materijalno pravo spadaju u nadležnosti države i ona su kao takva atribut državnosti", rekao je Čelić.

Predsednik regionalnog odbora SNV-a severnog Kosova, Milan Ivanović, rekao je da primena ta dva zakona znači još jedan sepratistički akt privremenih inistitucija Kosova koje pokazuju očiglednu nameru da zaokruže formiranje nezavisne države Kosovo i izdvoje ga iz ustavno pravnog sitema Srbije i SCG. Ivanović je optužio poslanike koalicije Povratak da nisu na vreme reagovali i nisu se se jasno usprotivili donošenju zakona. "Ponašaćemo se u skladu sa odredbama Rezolucije 1244 koja kaže da je Kosovo u sastavu Srbije i SCG. Zakoni su za nas nevažeći i to ukazuje na neophodnost da budemo instiucionalno zaštićeni po teritorijanom principu u kantonima ili entitetima", rekao je Ivanović.

Šef poslaničke grupe koalicije Povratak Dragiša Krstović rekao je da nije iznenađen time što su na snagu stupili Krivični zakon i Zakon o krivičnom postupka Kosova jer su ti zakoni bili u proceduri tokom 2003. godine. Poslanici koalicije Povratak su još tada bili protiv toga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: