Varadi: Sud o nadležnosti po tužbi SCG protiv NATO 19. aprila

Izvor: B92

Utorak, 06.04.2004.

12:53

Default images

Šef tima pravnih zastupnika SCG pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Tibor Varadi izjavio je u utorak da će 19. aprila pred tim sudom biti održan proces o nadležnosti suda po tužbi SCG protiv zemalja NATO-a, koje su učestvovale u bombardovanju SRJ 1999. godine. "Reč je o pravno-tehničkom pitanju, odnosno o nadležnosti u sporovima SCG sa NATO zemljama. Ti sporovi nisu ugašeni i sada se postavlja pitanje nadležnosti tog suda. Dakle, u pitanju su procesne stvari", rekao je Varadi agenciji Beta.

Dodao je da posle rasprave o procesnim pretpostavkama, sledi odluka suda koji će se proglasiti nadležnim ili nenadležnim za spor. "Posle toga to opet postaje stvar politike. Šta ako se sud proglasi nadležnim, da li nastaviti sa sporom ili ne. To je stvar političara", rekao je Varadi.

Zvaničnici SCG ranije su izjavljivali da neće biti povlačenja tužbe protiv NATO-a, sve dok Hrvatska i Bosna i Hercegovina ne povuku tužbe za agresiju i genocid protiv SCG. Povlačenje tužbe SCG protiv 19 zemalja članica NATO-a često je pominjano kao jedan od preduslova za pristupanje SCG NATO programu Partnerstvo za mir, kao i evroatlantskim integracijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: