FHP: zakon o pomoći haškim optuženicima znači solidarisanje sa njima

Izvor: B92

Utorak, 06.04.2004.

09:15

Default images

Pravni analitičar Fonda za humanitarno pravo Jovan Nicić smatra da je država Zakonom o pomoći haškim optuženicima, odgovornost za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu, podelila sa svim svojim građanima: “Jasno je da Zakon o pomoći haškim optuženicima jasno stavlja do znanja da se vlasti Srbije solidarišu sa njima i njihovim porodicama i da, na neki način, celu Srbiju stavljaju u položaj odogovornosti za zločine koji su počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije, a za koje su ta lica optužena”.

Nicić kaže da će Zakon imati uticaj i na tužbe koje su pred Međunarodnim krivičnim sudom podignute za genocid: “Sam Zakon je u velikoj meri diskriminatorski, zato što u povlašćeni položaj stavlja ljude za koje se osnovano sumnja da su počinili i učestvovali u počinjenju stravičnih zločina, na teritoriji bivše Jugoslavije. Samim tim je jasno da država na taj način, u određenoj meri, želi da putem te pomoći optuženicima sakrije njihovu odgovornost za same zločine i tako utiče na postupak koji se vodi pred Međunarodnim sudom pravde, a odnosi se na tužbe Bosne i Hercegovine i Hrvatske za genocid”, kazao je Nicić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: