Parlamentarci NATO u poseti SCG

Izvor: B92

Utorak, 06.04.2004.

09:07

Default images

Članovi potkomiteta za centralnu i istočnu Evropu Parlamentarne skupštine NATO borave u poseti Srbiji i Crnoj Gori, kako bi sa predstavnicima državne zajednice Srbija i Crna Gora i Vlade Srbije razgovarali o situaciji na Kosovu i Metohiji i uslovima za prijem SCG u program Partnerstvo za mir. Iako se su se, o ovim susretima, predstavnici vlasti u ponedeljak oglašavali isključivo putem saopštenja, neke detalje o delu razgovora koji se tiču Kosova, novinarima je preneo predsednik Skupštine SCG Zoran Šami. On je rekao da su predstavnici severnoatlantske alijanse ocenili da KFOR nije uradio koliko je mogao da smiri situaciju 17. marta na Kosovu, i da u budućnosti delovanje međunarodnih snaga mora biti doslednije Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Na novinarsko pitanje da li je bilo razgovora o uslovima za prijem u Partnerstvo za mir, od kojih su najvažniji predaja generala Ratka Mladića Tribunalu u Hagu i povlačenje tužbe protiv zemalja članica NATO, Šami je odgovorio: “Ja nisam čuo da su parlamentarci NATO danas (u ponedeljak) izrekli niti jedan uslov. Dakle, nije bilo reči ni o kakvim uslovima. Niko nije sporio činjenicu da je veoma važno po bezbednost ovog regiona da mi jednog dana uđemo u Partnerstvo za mir”, kazao je Šami.

Iz kabineta premijera Srbije Vojislava Koštunice, međutim, saopšteno je da je predsedavajući potkomiteta za centralnu i istočnu Evropu Parlamentarne skupštine NATO Markus Mekel ponovio u razgovoru sa premijerom da su uslovi za pristupanje SCG Partnerstvu za mir saradnja sa Haškim tribunalom i povlačenje tužbe protiv NATO pred Međunarodnim sudom pravde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: