DOS O POKUSAJIMA SPS I RADIKALA DA VRSE OPSTRUKCIJU DOGOVORA

Izvor: B92

Sreda, 11.10.2000.

17:44

Default images
Od sastanka u republickoj skupstini u utorak - i preliminarnog dogovora o formiranju prelazne vlade i raspisivanja izbora - nije bilo direktnih kontakata medju zastupnicima socijalista, radikala i DOS-a. Kako saopstavaju DOS i G 17 plus ove dve stranke pokusavaju da poslednjih dana izvrse opstrukciju ne samo politickih, vec i poteza koji se odnose na kadrovske promene u privredi i velikim drzavnim sistemima, javlja B92.

U sredu ujutru je na konferenciji za novinare koalicije DAN, celnik Demokratskog centra, Dragoljub Micunovic pozvao SPS i SRS na hitan nastavak pregovora u vezi sa formiranjem prelazne vlade Srbije. On je dodao da te dve partije pokusavaju da DOS-u nametnu odgovornost za dogadjaje u zemlji nakon stupanja na duznost predsednika Vojislava Kostunice. Micunovic je ispricao detalje:

"Mi smo se dogovorili o toj vladi i otisli smo kod predsednika Milutinovica koji se sa nama saglasio i rekao da ce 17. decembra biti izbori. Ostalo je da se tehnicki samo formira ta vlada. Zavrsilo se tako sto je g . ministar rekao da ide da se dogovori sa svojim rukovodstvom stranke i da se dogovori sa radikalima kako cemo da nastavimo. Mi smo bili spremni da sa socijalistima i SPO-om formiramo vladu, ali bez radikala kojima cemo garantovati da ih niko nece dirati. Ministar je uzeo inicijativu da ce se javiti a umesto toga je poslao preko Tanjuga saopstenja njihovog izvrsnog odbora - to nije korektno - nismo se tako dogovorili".

Micunovic je dodao da je DOS u pregovorima zahtevao ministarstvo policije kako bi se u zemlji uspostavio red. »Ne zelimo policiju da nekog hapsimo, jer u ovom haosu, da zelimo, sve lakse mozemo da obavimo i bez policije«, dodao je predsednik Demokratskog centra, uz primedbu da niko od funkcionera SPS-a i SRS-a nema podrsku snaga bezbednosti. Na pitanje ko ima kontrolu nad MUP-om, Branislav Ivkovic, funkcioner SPS-a nam je odgovorio. "Rupublicki parlament koji je izabran voljom naroda je formirao vladu i to su jedini legitimni organi.

Dragoljub Micunovic je naznacio i moguce dalje poteze DOS-a, s obzirom na cinjenicu da nema naznaka da bi pregovori oko formiranja prelazne vlade mogli biti nastavljeni. "Pitacemo da li vaze izbori 17. i kad misle to da proglase, a onda cemo obavestiti narod da ce izbora biti i da je vlada otisla, ili cemo ih obavestiti da pokusavaju da izigraju volju naroda, pa neka oni vide sta ce dalje".

Uz ovu najavu Dragoljuba Micunovica, visoki funkcioner Demokratske stranke i DOS-a Cedomir Jovanovic porucio je socijalistima da ce se suociti sa vaninstitucionalnim pritiskom. Jovanovic je rekao da ce DOS od gradjana traziti pomoc u realizovanju ideje formiranja prelazne vlade i raspisivanja prevremenih izbora. On je posebno naglasio da predstavnici DOS-a nece dozvoliti ljudima koji su do sada rukovodili MUP-om, a uzrokovali su mnoge nesrece i probleme, da povrate kontrolu nad policijom.

U kontekstu price o opstrukciji, celnici DOS-a tvrde da sve konce dalje u svojim rukama drzi -Slobodan Milosevic. Dusan Mihajlovic, predsednik Nove demokratije je, pozivajuci se na dobro obavestene krugove, precizirao da bivsi predsednik SRJ i dalje izdaje naredjenja uz pomoc, kako se izrazio, svog oficira za vezu – Milutina Mrkonjica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: