Bošnjački predstavnici osudili paljenje džamija

Izvor: B92

Sreda, 24.03.2004.

14:21

Default images

Predstavnici bošnjačkih institucija, partija i nevladinih organizacija potpisali su zajedničku deklaraciju kojom su osudili paljenje džamija u Beogradu i Nišu, napade na sve druge verske objekte i najoštrije osudili nasilje na Kosovu, iz Novog Pazara prenosi za B92 Amela Bajrović. U deklaraciji je izražena zabrinutost povodom obnavljanja govora mržnje u javnim nastupima i medijima i, "kao nedopustiva", ocenjuje se antiislamska kampanja, kojom se želi izjednačiti islam i terorizam. "Bošnjaci Sandžaka i cijele Državne zajednice nisu nikada bili, niti će biti destabilizirajući činilac i konstruktivan su faktor na putu demokratizacije i evropskih integracija", navodi se u deklaraciji.

Sandžački muftija Muamer Zukorlić, objašnjavajući delove deklaracije, rekao je da je dužnost najviših državnih organa da javno garantuju sigurnost života, imovine, nacionalni, verski i kulturni identitet Bošnjaka. "Da li su naši životi ovde sigurni, da li je naša imovina ovde sigurna i da li mi možemo osnovati sopstveni vjerski, nacionalni i kulturni identitet, da li zato imamo garancije od države? Ako džamija u glavnom gradu države gori na očigled dva miliona njenih građana, na očigled svih centralnih institucija, policije koja se nije snašla ili nije htjela da se snađe, onda se stvari ne mogu smatrati nimalo normalnim", rekao je Zukorlić.

Deklaracijom se očekuje od poslanika bošnjačke nacionalnosti da pokreni inicijative za donošenje zakonskih i drugih propisa kojima će se garantovati ova prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: