Zukorlić: Paljenje džamija u Srbiji nije običan napad

Izvor: B92

Utorak, 23.03.2004.

14:01

Default images

U Novom Pazaru u toku je sastanak predstavnika partija institucija i organizacija koje deluju medju Bošnjacima  u Srbiji i Crnoj Gori  na kojem bi trebalo da bude usvojena zajednička izjava o posledicama sukoba na Kosovu i paljenja dzamija  u Beogradu i Nišu, iz Novog pazara javlja se dopisnik B92 Amela Bajrović.

Organizator ovog sastanka, sandžački muftija Muamer efendija Zukorlić je u uvodnom izlaganju rekao da su paljenje            džamija u Srbiji, muslimani i Bošnjaci doživeli kao krik za opstanak na ovim prostorima: “Ne doživljavamo to kao gubitak nekoliko džamija. Ne doživljavamo to kao običan napad na džamije. Mi smo to doživjeli kao najžešći krik upozorenja za opstanak Bošnjaka i svih pripadnika islama na ovim prostorima. A kako i ne bismo ga tako doživjeli, kada su te džamije, kao simboli prisustva islamske kulture i civilizacije na ovim prostorima, preživjele sve ratove, sve diktature i sva neprijateljstva koja su u talasima prolazila ovim prostorima”.

Zukorlić je rekao i da Bošnjaci treba da pogledaju u oči realnosti, a potom pokažu sebi i drugima da pripadaju narodu koji ima snage da prepozna trenutke koji su iznad svakog pojedinačnog, partijskog, grupnog ili nekog drugog partikularnog interesa.

Poziv za današnji skup je upućen predstavnicima verskih zajednica u Srbiji i Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, saveznim i republičkim poslanicima, bošnjačkim partijama, opštinskim upravama, institucijama i nevladinim organizacijama. Nakon skupa biće održana konferencija za novinare, na kojoj će muftija Zukorlić izneti zaključke koji će biti prosleđeni vlastima u zemlji i međunarodnoj zajednici.

Od pedesetak pozvanih sastanku prisustvuje polovina, a primetno je odsustvo lidera najvažnijih partijskih lidera na ovom području Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: