MUP: Nasilje nad Srbima organizovano iz jednog centra

Izvor: Beta

Ponedeljak, 22.03.2004.

16:20

Default images

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ocenilo je u ponedeljak da je nasilje nad Srbima na Kosovu bila akcija "smišljeno organizovana, koordinirana i sinhronizovana iz jednog centra". "Način izvođenja nasilja i terora naoružanih albanskih ekstremista, koji su istovremeno napali enklave u kojima žive Srbi, i njihova masovnost i logistika, ukazuju da je njihova akcija smišljeno organizovana i vođena iz jednog centra", navodi se u "Informaciji o eskalaciji nasilja i terora nad Srbima na Kosovu i Metohiji u periodu od 17. do 21. marta", koja je u ponedeljak podeljena novinarima u Skupštini Vojvodine. MUP Srbije je ocenio da UNMIK i Kfor nisu uspeli da zaštite Srbe na Kosovu, već da su se i sami našli na udaru albanskih terorista.

Ministarstvo je navelo da ne može pouzdano da kaže koliko je Srba poginulo u nasilju na Kosovu i preciziralo da je prema dosadašnjim podacima poginulo sedam lica srpske nacionalnosti, ali se opravdano strahuje da je broj ubijenih Srba veći, imajući u vidu da se 15 lica vode kao nestali.

"Oštećeno je i zapaljeno više od 500 objekata, među kojima i 27 pravoslavnih crkava i manastira, kao i tri pravoslavna groblja. Iz pet gradova i osam sela raseljeno je oko 1.400 Srba i evakuisano u druge srpske enklave", piše u Informaciji.

Još se navodi da je u incidentima na demonstracijama u Beogradu povređeno 33 pripadnika MUP-a, od kojih su četvorica zadržani na lečenju, oštećeno je osam vozila, a privedeno je 89 građana.

U Informaciji piše da su u Vojvodini privedena 24 lica, od kojih su protiv 17 podnete prekršajne prijave. Protiv tri poznata počinioca podneta je krivična prijava, kao i protiv nekoliko nepoznatih počinilaca. "Za taj period karakteristični su učestali napadi na objekte u vlasništvu lica albanske i goranske nacionalnosti, i ukupno se dogodilo 40 takvih napada", navodi se u informaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: