Neredi u Beogradu, zapaljena Bajrakli-džamija

Izvor: B92

Četvrtak, 18.03.2004.

09:41

Default images

Deset policajaca je povređeno, od kojih tri teže, u sukobima policije i demonstranata pred Bajrakli-džamije u Beogradu. Tom prilikom džamija je zapaljena i načinjena je veća šteta. Najteži sukobi počeli su desetak minuta posle ponoći, kada je grupa od oko 100 demonstranata uspela da probije policijski kordon na uglu Kralja Petra i Gospodar Jevremove. Pošto se policija povukla iz Jevremove, demonstranti su polupali prozore i inventar u džamiji, a zatim je i zapalili. Demolirano je i nekoliko policijskih automobila parkiranih blizu džamije. Demonstranti su uzvikivali „ubij Šiptare”, a pokušao je da ih umiri i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije: „Nemojte to da radite. Nemojte, kumim vas bogom. Nismo mi narod zločinaca, mi smo božji narod”. Vatrogasci su se pojavili oko 1:30 i uspeli da ugase požar u i ispred džamije, a došli su i novi kordoni policije, koji su uspeli da potisnu demonstrante.

Protesti su, međutim, nastavljeni ispred zgrade Ambasade SAD. U nekoliko navrata došlo je i do tuče među demonstrantima, od kojih su neki bili u alkoholisanom stanju. Policija je, uz upotrebu “suzavca” i šok-bombi, uspela da potisne masu i kordonima zaštiti zgradu Ambasade SAD. Neredi su trajali gotovo dva sata, a oko 3:45 jake policijske snage su uspele da rasteraju i poslednje demonstrante koji su ih gađali kamenjem i flašama i prevrtali kontejnere.

Incidenata je bilo na više mesta u Beogradu, pa je tako polupano i staklo na restoranu “Mekdonalds” na Terazijama i jedna poslastičarnica na Zelenom vencu.

Ekipe beogradske Hitne pomoći pružile su do 3:30 prvu pomoć sedamnaestorici policajaca i dvojici građana povređenim u neredima. Lekarske ekipe klinike "Anlave" pomogle su jedanaestorici povređenih demonstranata, a svi povređeni su van životne opasnosti, rekao je direktor te klinike Slobodan Ivanović. On je rekao da su povređeni imali posekotine na šakama, uganuća, opekotine na licu i lakša trovanja “suzavcem”.

Najmanje pet foto-reportera i jedan novinar povređeni su tokom nereda u Beogradu. U incidentima na više mesta u centru grada povređeni su foto-reporteri "Večernjih novosti" Dragan Milovanović i Željko Knežević i fotoreporteri agencije Fonet Imre Sabo i Pavle Prodanović. U Urgentnom centru je rečeno da su u tu instituciju primljeni i lakše povređen foto-reporter Tanjuga, čije ime nije navedeno, i jedan novinar, čije ime takođe nije navedeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: