Al Kaida preuzela odgovornost za napade u Madridu

Izvor: B92

Nedelja, 14.03.2004.

10:57

Default images

Teroristička mreža Al Kaida preuzela je odgovornost za nedavne napade u Madridu u kojima je poginulo 200 ljudi, saopstile su španske vlasti. Ministar policije Anhel Asebes rekao je novinarima da je policija pronašla video kasetu na kojoj je snimljena poruka kojom se preuzima odgovornost za napade, prenose agencije. Kaseta je pronađena u blizini džamije u Madridu, na periferiji grada, nakon što je tv-stanici “TeleMadrid” telefonom, takođe na arapskom, javljeno gde se ona nalazi.

Čovek koji govori arapski sa marokanskim akcentom preuzeo je odgovornost kao vojni portparol Al Kaide u Evropi, kazao je Asebes na konferenciji za novinare održanoj nešto posle ponoći. Prema prevodu koji je novinarima dostavila vlada, taj čovek je rekao: "Oglašavamo da smo odgovorni za ono što se desilo u Madridu tačno dve i po godine nakon napada na Njujork i Vašington. To je odgovor na vašu saradnju sa kriminalcima Bušem i njegovim saveznicima". Predstavnici vlasti u Madridu rekli su da proveravaju autentičnost izjave.

Španska policija prethodno je uhapsila trojicu Marokanca i dvojicu Indijaca u sklopu istrage povodom bombaških napada u Madridu. Asebes je naveo da su oni uhapšeni zbog "moguće umešanosti u preprodaju i falsifikovanje mobilnih telefona i isprava koji su pronađeni sa bombama koje nisu eksplodirale".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: