Nezahvalne procene o obnovi Hilandara

Izvor: B92

Subota, 13.03.2004.

11:00

Default images

Požar koji je pre deset dana zahvatio manistir Hilandar skoro je ugašen. Stručnjaci tvrde da je požar krenuo iz dimnjaka i navode da, ispod srušenog materijala još ponegde tinjaju drvene grede. Vatrogasne ekipe još dežuraju u manastiru i po potrebi intervenišu.

Istoričar umetnosti, Marko Omčikus, kaže da je najveći stepen oštećenja pretrpeo takozvani Beli konak, dok je delimično srušen spoljni zid iz 14. veka. Omčikus dodaje da je, od 42 ikone i četiri ikonostasa, četvrtina sačuvana, ali i da je procena štete, u ovom trenutku, nemoguća: "Vrlo je nezahvalno procenjivati koliko će da košta ni koliko će da traje, jer ja moram da podsetim na to da kad se radi o obnovi kulturnog dobra, to nije isto kao kada se radi o građevinskom poduhvatu."

Arhitekta Mirko Kovačević kaže da će, i pored potpuno uništenog enterijera, biti moguća restauracija Hilandara, zahvaljujući krovnim vencima koji su delimično sačuvani, ali i dokumentaciji koja u požaru nije izgorela: "Svi objekti su snimljeni vrlo detaljno, sve mere su uzete, sve je iscrtano. Imamo nekoliko hiljada fotografija raznih detalja, i fasada i enterijera, tako da ćemo moći da vratimo izgled manastiru u najvećem mogućem procentu."

Stručnjaci upozoravaju da su neophodne hitne mere osiguravanja zidova koji trenutno stoje bez unutrašnje konstrukcije, kako bi se od daljeg propadanja sačuvalo ono što u požaru nije uništeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: