Pajević: Gotovo sam siguran da je napad izvela ETA

Izvor: B92

Četvrtak, 11.03.2004.

17:11

Default images

Kao organizatori serije napada u Madridu pominju se baskijska teroristička organizacija ETA, koju je za smrt blizu 200 ljudi optužila španska vlada, i arapske terorističke grupe, čije bi se eventualno delovanje moglo dovesti u vezu sa politikom Španije prema ratu u Iraku. Stručnjak za međunarodnu politiku, profesor Slobodan Pajević, sklon je tome da odbaci odgovornost arapskih grupa za masakr u Španiji. On ukazuje da napad na javna mesta kao što je železnička stanica  - ne predstavlja novinu u terorističkoj aktivnosti ETA-e, koja je od 1970-77. godine napadala ciljeve sa motivom da izazovu veliki ustisak na najšire javno mnenje. "Današnji napad je vrlo simboličan jer se sprovodi u završnici predizborne kampanje što je jasan znak da ETA polako gubi uporište čak i u najekstremnijim delovima baskijskog stanovništva", objašnjava profesor Pajević: "Gotovo sam siguran da je ovaj događaj u Španiji delo ETA-e, usmereno je ka zastrašivanju izbornog tela, pre svega, u Baskiji i to onog dela stanovništva koje je protiv secesije, znači koje je za striktno poštovanje parlamentarizma u okviru Kraljevine Španije i onog ultranacionalnog segmenta baskijskog društva koje jeste za takve maksimalističke pretenzije, ali koje odbacuje korišćenje terorizma kao metoda i sredstva za ostvarivanje svojih ciljeva".

Uz opasku da demokratski okvir Španije može da pruži prostor za zadovoljavanje zahteva baskijskog nacionalizma, naš sagovornik ukazuje i na politiku premijera Aznara koji je od 2000. godine uveo drastičnu novinu u spoljnopolitičkoj strategiji Španije kada je interese zemlje vezao za interese SAD. Pritom je Španija po prvi put bila aktivna u planiranju i napadu na Irak. Pajević, međutim, kaže da Španija ima vrlo razvijene i dobre odnose sa arapskim svetom zbog čega u ovom trenutku odbacije mogućnost da su teroristički napad u Madridu izvele arapske militantne grupe: "ETA je bila vrlo aktivna i imala je različite terorističke aktivnosti na celoj državnoj teritoriji i, na primer, od 1968-75. godine poginulo je 147 osoba. Sve veoma podseća na jedan klasičan ETA-e napad iz ovog prvog perioda kada je njena aktivnost bila nekontrolisana."Napad su osudili i pomoć Španiji ponudili sve evropske zemlje, SAD i generalni sekretar UN, Kofi Anana, kao i SCG.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: