Masari: Saradnja sa Hagom od suštinske važnosti za Beograd

Izvor: B92

Četvrtak, 11.03.2004.

14:22

Default images

Kontinuitet saradnje nove vlade Srbije sa Haškim tribunalom od suštinske je važnosti i ostaje preduslov za integraciju Srbije i Crne Gore u evroatlantske strukture, naglasio je u četvrtak u Beču šef Misije OEBS u SCG, Mauricio Masari. Obraćajući se Stalnom savetu OEBS, Masari je ocenio da je "Srbija ostala na pro-reformskom, demokratskom i evropskom putu" dodajući da su demokratske partije na prošlim izborima osvojile 65 odsto glasova. U izveštaju o radu svoje misije u proteklih šest meseci Masari je kazao da je "Srbiji pod hitno potreban novi Ustav, koji mora da definiše pravila demokratske igre i odnosa izmedju državnih institucija i lokalnih vlasti".

"Nova vlada najavila je da se među prioritetima nalazi usvajanje ustava, konsolidacija zakonodavstva, kao i borba protiv organizovanog kriminala, rešenje glavnih socijalnih i ekonomskih problema, uključujući poboljšanje standarda života, dvosmerna saradnja sa Hagom, i Kosovo", ukazao je italijanski diplomata.

Masari je istakao da je nova skupština već donela više važnih odluka - postojeći izborni zakon je izmenjen, a i novi guvener Narodne banke izabran.

Vezano za Crnu Goru Masari je rekao da i ta republika mora da prilagodi svoj Ustav ustavnoj povelji državne zajednice. "U Crnoj Gori nije bilo većih promena u sastavu državnih institucija u proteklih šest meseci. Normalno funkcionisanje skupštine je negativno pogođeno dugotrajnim bojkotom opozicije. Pozitivno rešenje ovog problema iziskuje dobru volju i konstruktivni dug kompromisa na ove strane. U interesu je Crne Gore i njenih građana da obezbede korektno funkcionisanje skupštine i republičkih institucija", objasnio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: