I Madžarac i Vojnović negirali učešće u zločinu na Ovčari

Izvor: B92

Četvrtak, 11.03.2004.

10:04

Default images

I dvojica preostalih optuženih za zločin na farmi Ovčara kod Vukovara, Predrag Madžarac i Milan Vojnović, negirali su u četvrtak učešće u ubistvu 192 civila i ratnih zarobljenika, u novembru 1991. godine. Sudsko veće odbacilo je zahtev branilaca da optuženima bude ukinut pritvor. Posle izjašnjavanja optuženih o krivici, suđenje je prekinuto, a nastavak je zakazan za 27. april. Prema rečima predsedavajućeg sudije Veska Krstajića, u nastavku suđenja Tužilaštvo će izvesti oko 50 svedoka, a B92 saznaje da spisak nije konačan, jer se u saradnji sa Haškim tribunalom i stranim diplomatama vode pregovori sa nekim svedocima iz Hrvatske koji bi mogli svedočiti u nastavku suđenja.

Tridesetdvogodišnji Predrag Madžarac izjavio je da "svi znaju da nije bio na Ovčari i da je sto odsto siguran" u to da ga je jedan od svedoka Tužilaštva pogrešno identifikovao. Milan Vojnović rekao je da je 19. novembra obišao farmu Ovčara i na kratko ušao u hangar u kome su se nalazili zarobljenici, ali da je tamo tražio svoju ćerku koja je, zajedno sa drugim civilima, bila evakuisana iz Vukovara. Vojnović je potvrdio da je na Ovčari "bilo svakojake vojske", da je na farmi bilo i oficira JNA, a da je stražu u hangaru sa zarobljenicima držala vojska. Suđenje optuženima za Ovčaru prate i branioci oficira bivše JNA, kojima će za isti zločin biti suđeno pred Haškim tribunalom.

"Ja sam ubeđen u to da naš protivnik, tužilac iz Haga, budno prati svaki trenutak ovog suđenja, kao i svi ostali, jer je to važno za početak haškog suđenja, a nema razloga da sumnjamo da se neće odvijati po svim standardima", rekao je Novak Lukić, branilac Veselina Šljivančanina. Lukić kaže da će haški branioci zahtevati pun uvid u spise sa suđenja i prisustvo u sudnici i u slučajevima kada proces bude zatvaran za javnost.

Sudsko veće odbilo je zahtev branilaca da petorici optuženih bude ukinut pritvor. U zahtevu za ukidanje pritvora branioci su se pozivali na domaće zakonodavstvo, ali i na praksu Haškog tribunala gde se neki optuženi puštaju na slobodu do početka suđenja. Branioci ističu da u tim slučajevima angažuje i država dajući garancije haškim optuženicima za puštanje na slobodu do početka suđenja i predlažu da i optuženici kojima se sudi kod kuće imaju isti tretman. Suđenje za zločine počinjene na farmi Ovčara nastavlja se 27. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: