Anketni odbor za ispitivanje trgovine strujom nastavio rad

Izvor: B92

Sreda, 10.03.2004.

09:53

Default images

Pred anketnim odborom Skupštine Srbije koji treba da utvrdi činjenice o trgovini električnom energijom, bivši ministar energetike Kori Udovički ponovila je navode o štetnom poslovanju EPS-a sa londonskom firmom EFT. Udovički je navela da, u tom poslovanju, nisu toliko sporni ugovori i tenderi koje je EPS sklapao sa tom kompanijom o uvozu struje, već da osnovni problem predstavlja često deponovanje struje EFT-a kod EPS-a. Prema njenim rečima, EPS je sistematski grešio o potrebnoj količini za uvoz struje u zimskom periodu, kada je ona najskuplja: “Ako je neko, ko uvek ima manjak zimi, precenio taj manjak i obećao da vam plati po određenoj ceni, vi posle uvek možete da, ako vam baš zatreba i nađete mesto gde ćete da plasirate po još većoj ceni, kažete: hajde da ti meni ono što smo se dogovorili da ti isporučim – deponujem, vratiću ti drugi put i brzo to plasiram drugde u regionu. Postoji jedna sistematska pristrasnost ka tome da greška bude u najskuplje vreme ka većem uvozu, jer se na taj način nekom poslovnom partneru može obezbediti najveće osiguranje”, kazala je Udovički.

Udovički je dodala da, iako je u više navrata kao ministar od nadležnih u EPS-u tražila izveštaj o deponovanju struje, on ni do danas nije stigao u Ministarstvo energetike.

Inače, pred odborom se juče, u utorak, kao prvi svedok, pojavio bivši zamenik ministra energetike Nikola Nikolić, koji je optužio rukovodstvo EPS-a da je radilo na štetu kompanije države. Nikolić je, kao primer zloupotrebe, naveo podatak da je, krajem januara 2000. godine neopravdano zaustavljena proizvodnja u Termoelektrani Morava, samo da bi se kompaniji EFT obezbedio posao oko uvoza struje. Prema Nikolićevim rečima, samo u tom poslu, država je oštećena za oko milion dolara.

Nezavisni energetičar Dragan Nedeljković, medjutim, u izjavi za B92 kaže da TE Morava nije u stranju da na racionalan način pokrije manjak električne energije u zemlji: “Ona je predviđena da radi na mrki ugalj. Tog uglja nema dovoljno. Da bi se ugalj dovezao iz Kolubare ili iz nekog drugog rudnika, to je strašno skupo. Sasvim je sigurno da je takva proizvodnja skuplja i zbog toga je Morava prebačena u takozvanu rezervnu elektranu. Uključuje se samo onda kada dođe do kvarova ili poremećaja u snabdevanju i ima goriva toliko koliko je predviđeno da radi, mesec-dva u toku cele godine”.

Govoreći o uvozu struje, Dragan Nedeljković upozorava da se, na osnovu postojećih podataka o tome kakvi su dotoci vode i koliko hidroelektrane i termoelektrane mogu da proizvedu, svake godine predvidja bilans za naredu godinu, na osnovu tačno odredjenih kriterijuma: “Za domaćinstva, na primer, za opštu potrošnju se uzima trogodišnji prosek, pa se izračunava hoće li biti tolika i tolika potražnja. Industrija i veliki potrošači uglavnom ispostavljaju zahteve. Kada vi tako napravite bilans, onda ustanovite da li ono što možete da proizvedete odgovara ono što potrošačima treba. Dakle, EPS, i to ne jedan čovek, nego čitavi timovi, naprave po mesecima i danima plan proizvodnje i vide da li to zadovoljava potrebe ove države. Ukoliko se pojavi manjak, a pojavljuje se već jedno sedam-osam godina, onda se mora ugovoriti uvoz”, kazao je Nedeljković.

Zamoljen da prokomentariše ove argumente, bivši zamenik mnistra Nikola Nikolić ostao je pri svojim tvrdnjama da je, zbog obustave rada u TE Morava, nastala šteta od milion dolara. Nikolić je, takodje, ponovio da uvoz struje nije bio neophodan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: