Anketni odbor za trgovanje strujom i bankarske poslove počeo sa radom

Izvor: B92

Utorak, 09.03.2004.

14:42

Default images
Na prvoj sednici Anketnog odbora Skupštine Srbije za utvrđivanje činjenica i okolnosti o delovanju međunarodne organizacije u trgovanju električnom energijom i bankarskim poslovima, svedočio je bivši zamenik ministra energetike Nikola Nikolić. Nikolić je izjavio da je Elektroprivreda sklapala štetne ugovore sa kompanijom EFT. Nikolić je na mestu zamenika ministra energetike u Vladi Srbije bio od 2. oktobra prošle do 3. marta ove godine. "Prosto je neverovatno da se tako moćna kompanija kao što je EPS, postavila u funkciju vršenja usluga za EFT", ocenio je Nikolić i naveo primere kako je EFT favorizovan u sklapanju ugovora o deponovanju i izvozu struje.

Najupečatljivije je prema njegovim rečima, primer od kraja januara 2000. godine, kada je neopravdano zaustavljen rad TE Morava da bi se uvezla struja bez ugovora i definisane cene, preko kompanije EFT. Tim poslom je Elektroprivreda Srbije oštećena, kako je rekao Nikolić, za milion dolara.

Predsednik Anketnog odbora Aleksandar Vučić najavio je da je predviđeno da se pred odborom pojavi 48 lica. Među svedocima bi trebalo da se nađu i predstavnici londonske firme Enerdži Fajnansing Tim (EFT), koja je u više navrata pobeđivala na tenderu za uvoz struje. Direktor te kompanije Vuk Hamović, u izjavi za B92 kaže da će se, ukoliko bude pozvan, odazvati pozivu Anketnog odbora. On, međutim, navodi da je odbor, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, počeo da radi sa unapred izrečenom optužbom i presudom da je EFT bila povlašćena na konkursima i da je oštetila EPS. Sve to se, prema Hamovićevim rečima temelji na nizu izmišljenih i lažiranih informacija: “Kori Udovički je bila ministar u vremenu o kome govorimo. U istom tom vremenu, Đelić je bio ministar finansija. Dakle, to su bili ljudi koji su bili u vlasti, koji su bili u obavezi da istraže poslovanje sa IFT-om, i, verujte, jako su se trudili da to urade, što i sami kažu. Gde su ti njihovi dokazi, zašto ih nisu izneli. Izneli su gomiliu pamfleta, gomilu konstatacija, koje nisu bazirane ni na čemu. Doduše, oni su tu i stali. Gospodin Vučić ide dalje od toga, radikali idu dalje od toga”, kazao je Hamović.

Hamović navodi da do sada niko nije izneo ni jedan konkretan dokaz da je njegova kompanija oštetila EPS ili državu. On ističe da je prošla vlada samo iznela konstatacije koje nisu bazirane ni na čemu. Upitan da li postoji energetski lobi, kako tvrde radikali, Vuk Hamović je odgovorio: “Što se tiče IFT-a, on je kompanija koja posluje na potezu centralne i jugoistočne Evrope i obim poslova ove godine očekujemo na nivou od 300 miliona evra. Od toga je u Srbiji u prošloj godini manje od 8 posto. To je vrlo značajno, ali je toliko. Nije 70 posto. Sve te poslove u Srbiji, kao uostalom i u drugim zemljama, mi smo dobili na tenderima, javnim, međunarodnim tenderima, gde se otvore koverte i cena je ta koja je unutra. Mi ne pobeđujemo uvek, pobeđujemo vrlo često zato što ponudimo najbolje uslove”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: